Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 september 2021 02:00
Del på Facebook

1866: Forfatteren H.G. Wells ble født i London. Wells skrev bøker i en mengde ulike sjangere, men huskes best som en av science fiction-litteraturens fedre. Med fantasifulle, ofte dystre fremtidsvisjoner som «Tidsmaskinen» (1895), «Den usynlige mann» (1897) og «Klodenes kamp» (1898) slo han an tonen for flere av sjangerens yndlingstemaer. I «Doktor Moreaus øy» ga han liv til et tidlig eksemplar av sjablongkarakteren «gal vitenskapsmann». Wells-entusiaster vil dessuten hevde at forfatteren forutså mye av det 20. århundres teknologiske utvikling. Både fly, tanks, romskip, satellitt-TV og atombombelignende våpen dukket opp i Welles’ romaner og noveller – lenge før de fikk sine motstykker i virkeligheten. Wells var påtenkt til nobelprisen flere ganger, men fikk den aldri. Til gjengjeld har fått et krater oppkalt etter seg på Mars.

1915: Privatmannen Cecil Chubb kjøpte Stonehenge. Det forhistoriske monumentet hadde tilhørt en adelsfamilie i Wiltshire siden 1824, men da en ny arving overtok i 1915, la han eiendommen ut på auksjon. I auksjonskatalogen var Stonehenge oppført som «et sted viet til observasjon og tilbedelse av solen». Ifølge folkloren var Cecil Chubb, en velhavende advokat, sendt til auksjonen av sin kone for å kjøpe et sett gardiner. Han skal ha kjøpt monumentet ved et innfall, som en bursdagsgave til fru Chubb. Fru Chubb på sin side var lite begeistret for gaven. Det var derimot den britiske staten, da Chubb donerte eiendommen til offentligheten i 1918. Som takk fikk han tittelen 1st Baronet of Stonehenge. Steinmonumentet i Wiltshire er trolig reist mellom 3000 og 2000 år f.Kr. Det er en av de mest kjente konstruksjonene på kloden.

1957: Kong Haakon VII døde på Det kongelige slott i Oslo, 85 år gammel. To år tidligere hadde kongen falt og brukket lårbeinet i badet på Bygdøy kongsgård, og helsetilstanden hans var deretter blitt gradvis svekket. Den siste tiden hadde han trukket seg tilbake fra offentligheten og latt kronprins Olav tiltre som regent. «Med dyp sorg har vi mottatt budskapet om at vår kjære, gamle konge er gått bort,» sa statsminister Einar Gerhardsen i en radiotale samme dag. «Med sorgen og vemodet forener seg en sterk følelse av takknemlighet mot kong Haakon for alt det han gjennom et langt liv var for folk og land.» Hans sønn og etterfølger Olav V valgte å videreføre mottoet Haakon hadde tatt da han besteg tronen i 1905: «Alt for Norge».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse