Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 september 2021 02:00
Del på Facebook

1946: Kongen av Danmark erklærte Færøyenes to dager gamle uavhengighetserklæring for ugyldig og oppløste det færøyske lagtinget. 14. september hadde færøyingene gått til folkeavstemning om forholdet til Danmark. Ifølge teksten på stemmeseddelen sto valget mellom å forbli i riksfellesskapet med Danmark, men med større grad av selvstyre, eller full løsrivelse fra Danmark. Tilhengerne av løsrivelse vant med knapp margin og 18. september proklamerte lagtinget på Færøyene øyriket som selvstendig nasjon. Men fordi drøyt 4 % av velgerne hadde avvist begge alternativene ved å skrible «nei» på stemmeseddelen, og dermed gi sin stemme til et uautorisert alternativ, mente det danske folketinget at hele valget var å anse som ugyldig. Etter nye forhandlinger ble det i 1948 vedtatt en lov om indre selvstyre for Færøyene. Loven innebar bl.a. at færøysk ble godkjent som offisielt språk og at øyene fikk egen valuta og regjering.

1946: Filmfestivalen i Cannes åpnet dørene for første gang. Etter planen skulle Cannes-festivalen ha åpnet 1. september 1939, men ettersom Hitler invaderte Polen samme dag, og det ble gitt ordre fra Paris om generell mobilisering, måtte arrangørene å avlyse. Festivalprogrammet i 1946 omfattet bl.a. Billy Wilders «The Lost Weekend» med Ray Milland i hovedrollen som alkoholisert forfatter. Arrangørene la den gang liten vekt på konkurranseaspektet, noe som kom til uttrykk i at Wilders film var en av ni som delte festivalens hovedpris Grand Prix du Festival International du Film (erstattet av Gullpalmen i 1955). Ray Milland fikk pris som beste skuespiller. Blant de andre filmene på programmet var Roberto Rossellinis «Roma città aperta» og David Leans «Brief Encounter».

2001: President George W. Bush erklærte krig mot terror («war on terror») under en tale i Kongressen. Erklæringen var et svar på den islamistiske terrororganisasjonen al-Qaidas angrep på amerikanske mål ni dager tidligere. I talen sa Bush: «Vår krig mot terror begynner med al-Qaida, men den slutter ikke der. Den slutter ikke før hver eneste terroristgruppe med global rekkevidde er blitt funnet, stanset og nedkjempet.» 7. oktober samme år rykket amerikanske styrker inn i Afghanistan, ifølge Bush-administrasjonen fordi Taliban-regimet hadde gjort landet til et fristed for terrorister. Invasjonen bar navnet Operation Enduring Freedom («operasjon varig frihet»). Krigen i Afghanistan skulle bli den lengste i USAs historie. Amerikanske soldater ble stående i Afghanistan i 19 år og 10 måneder, til 30. august 2021.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse