Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1948: 19 mennesker mistet livet da sjøflyet «Bukken Bruse» havarerte under landing ved Hommelvika i Trondheimsfjorden. Flyet var på vei fra Fornebu i Oslo med 38 passasjerer og en besetning på sju. Ulykken skjedde da flyets høyre flottør traff sjøen med så stor kraft at den brakk og flyet tippet over. Mange av de omkomne befant seg i den fremre delen av flyet, som raskt ble fylt med vann da flyet traff sjøen. Blant de overlevende passasjerene var den berømte filosofen og samfunnskritikeren Bertrand Russell. Piperøykeren Russell var på vei til Trondheim for å holde foredrag i Studentersamfundet, og reddet trolig livet ved at han satt i røykeavdelingen bakerst i flyet.

1949: Sozialistische Reichspartei ble stiftet i Vest-Tyskland. Grunnleggeren var Otto Ernst Remer, som i likhet med mange av partifellene hadde bakgrunn som offiser i tyske kampavdelinger under 2. verdenskrig. Det nye, høyreradikale partiet hevdet bl.a. at tyske konsentrasjonsleirer var falsknerier bygd av amerikanere og at holocaust aldri hadde funnet sted. Partiet krevde at tidligere tyske østområder skulle gjenforenes med Tyskland og forbundskansler Konrad Adenauer avsettes. Sentralt i partiets tankegods sto ideen om at USA hadde splittet Tyskland for å vinne herredømmet i Europa. Partiets utilslørt nynazistiske retorikk vant stor gjenklang i enkelte valgkretser, spesielt i Niedersachsen, og i 1951 hadde partiet to seter i det vesttyske parlamentet. Året etter ble Sozialistische Reichspartei erklært grunnlovsstridig og forbudt.

1988: De olympiske sommerlekene i Seoul i Sør-Korea ble avsluttet. Lekene hadde fått en bisarr opptakt under åpningsseremonien, da en flokk hvite duer som hadde slått seg ned på OL-faklene ble brent levende foran øynene på en hel verden idet ilden blusset opp. Seremonien i Seoul ble derfor den siste der det ble sluppet fredsduer i forbindelse med fakkeltenningen. I Barcelona fire år senere var duene sendt til værs flere timer før ilden ble tent, og på Lillehammer i 1994 var fuglene erstattet av dueformede ballonger. Skikken med å slippe hvite duer under olympiske åpningsseremonier ble innstiftet under sommerlekene i Berlin i 1936. Riktig nok hadde duer også spilt en rolle under Paris-OL i 1900, men da som blink under skytekonkurransen. Lekene i Paris var de første og siste i historien der skyting mot levende mål sto på programmet. Belgieren Léon de Lunden ble olympisk mester etter å ha knallet ned 21 fugler.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse