Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1825: Seilskuta «Restauration» la til kai i New York med 53 norske immigranter om bord. Datoen for nordmennenes ankomst ble senere valgt til minnedag for de første europeerne som slo seg ned i Nord-Amerika. «Leiv Eiriksson Day» ble først feiret i Wisconsin i 1930 og vedtatt som nasjonal minnedag av Kongressen i 1964. Ideen om at norske vikinger hadde kommet først til Den nye verden hadde hatt en særlig ivrig talsmann i norskamerikaneren Rasmus B. Anderson, som med boka «America Not Discovered by Columbus» (1874) bidro sterkt til Leiv Eirikssons status som «oppdageren» av Amerika. Andersons foreldre hadde selv vært blant de første norske immigrantene som kom til USA i 1820-årene.

1967: Ernesto «Che» Guevara ble henrettet i Bolivia, mistenkt for forsøk på å starte revolusjon i landet. Argentinskfødte Guevara var blitt overbevist marxist etter en rundreise gjennom Latin-Amerika på motorsykkel i 1951. Åtte år senere var han en av de ledende skikkelsene under revolusjonen på Cuba, der Fulgencio Batista og hans diktatur ble styrtet. Guevara ble utnevnt til direktør for Cubas nasjonalbank og deretter industriminister. I 1965 gikk han ut av regjeringen for å fortsette den revolusjonære kampen på det latinamerikanske kontinentet. Etter sin død ble «Che» et revolusjonært symbol over hele den vestlige verden. Fotografen Alberto Kordas ikoniske bilde av ham, tatt 5. mars 1960, var et av det 20. århundres mest reproduserte portretter.

1992: En personbil som sto parkert i byen Peekskill i delstaten New York ble truffet av en meteoritt. Meteoritten hadde en diameter på 30 cm og veide 12,6 kilo. Det er beregnet at steinen hadde en hastighet på 265 km/t i timen da den traff bagasjelokket på bilen – en rød Chevrolet Malibu kupé – og boret seg ned i asfalten under den. Hendelsen vakte oppsikt langt utenfor USAs grenser. Den ble også innbringende for bilens eier, 17 år gamle Michelle Knapp. Knapp hadde nylig kjøpt den tolv år gamle bilen for 300 dollar. Etter meteorittnedslaget i bagasjerommet ble hun tilbudt 25.000 dollar for den av en meteorittentusiast. Knapp slo til på stedet.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse