Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1871: En av de mest omfattende bybrannene gjennom alle tider brøt ut i Chicago. Flammene la en tredel av byen i aske og gjorde minst 100. 000 mennesker hjemløse. Om lag 300 personer skal ha mistet livet i brannen, som startet i en låvebygning. Tradisjonen forteller at låven ble antent da ei ku sparket en parafinlampe over ende. En konkurrerende forklaring går ut på at lampen ble veltet under et pokerlag i den samme låven. I historiebøkene kom Chicago-brannen til å overskygge den kolossale skogbrannen som brøt ut i grenseområdene mellom Wisconsin og Michigan samme kveld, og som utslettet byen Peshtigo. Antallet omkomne i Peshtigo-brannen, som var den dødeligste i amerikansk historie, er anslått til mellom 1500 og 2500.

1958: Den svenske hjertekirurgen Åke Senning ble den første i verden til å operere en pacemaker inn i en hjertepasient. Pacemakeren var utviklet av Sennings landsmann og kollega Rune Elmqvist. Operasjonen foregikk ved Karolinska sjukhuset i Stockholm, og pasienten var en 43 år gammel mann ved navn Arne Larsson. Pacemakeren brøt sammen etter bare få timer og ble erstattet av en annen som holdt i to uker. Pasienten overlevde begge operasjonene, og skulle også vise seg å overleve både hjertekirurgen og pacemakerens konstruktør. Da Arne Larsson døde 86 år gammel i 2001, var han det mennesket i verden som hadde hatt flest pacemakere i kroppen. Ifølge Guinness’ rekordbok hadde Larsson fått operert inn 26 stykker i løpet av sin levetid.

2005: Nærmere 90.000 mennesker mistet livet da Kashmir ble rammet av et jordskjelv. Skjelvet inntraff litt før klokken ni om morgenen i den Pakistan-kontrollerte delen av regionen og ble målt til 7,6 på momentmagnitudeskalaen. Flere landsbyer i området ble fullstendig utslettet. Skjelvet gjorde også skade i storbyen Islamabad, der en boligblokk raste sammen. Blant de omkomne i katastrofen var rundt 19.000 barn. De fleste av dem var på skolen da skjelvet kom, og ble drept da skolehusene raste sammen over dem. Jordskjelvkatastrofen i Kashmir i 2005 var ifølge Wikipedia den dødeligste som har rammet Sør-Asia. Den overgikk også skjelvet som rystet Kashmir 450 år tidligere, i 1555, da det antas at opptil 60.000 mennesker kan ha omkommet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse