Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
26 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1942: Norsk politi foretok massearrestasjoner av landets mannlige jøder over 15 år, etter ordre fra statspolitisjef Karl A. Marthinsen. I ordren het det blant annet: «Arrestantene må medta skaffetøy, rasjoneringskort og alle legitimasjonsdokumenter. Formuen beslaglegges. Oppmerksomheten henledes på verdipapirer, smykker og kontanter, og heretter må det ransakes. Bankkonto sperres og bankbokser tømmes.» I overensstemmelse med ordren fant de fleste av arrestasjonene sted i de tidlige morgentimene. På dagen én måned senere seilte transportskipet DS «Donau» ut fra Oslo havn med 530 jødiske menn, kvinner og barn om bord. Destinasjonen for passasjerene var Auschwitz. Av de totalt 772 jødene som ble deportert fra Norge, var det 34 som overlevde krigen.

1968: Kunsthistorikeren, konservatoren og kritikeren Reidar Revold ble dømt til fem års fengsel for tyverier av Munch-bilder. Revold var blant annet kjent som kunstkritiker i Aftenposten og radiokåsør i NRK. Han var også medforfatter av flere bøker om Edvard Munchs kunst. Fra 1962 var han konservator ved det nyopprettede Munchmuseet på Tøyen. Da Revold i januar 1968 ble mistenkt for å ha stjålet tre Munch-litografier fra museets samlinger, tilsto han umiddelbart tyveriene og sa opp sin stilling. Ifølge Wikipedia tilsto han tyveriene av ytterligere 40 bilder noen uker senere. Tiltalen mot ham lød på tyveri og videresalg av totalt 71 verker. Affæren rystet det norske museumsmiljøet og utløste skarp kritikk av sikkerheten ved Munchmuseet. Reidar Revold døde i 1973, 55 år gammel.

1977: Den somaliske sykehuskokken Ali Maow Maalin ble diagnostisert med kopper, som den hittil siste personen i historien. Den svært smittsomme virussykdommen har trolig forekommet så tidlig som 10.000 år f. Kr. På 1700-tallet bredte smitten seg med rekordfart i Europa, og det er anslått at sykdommen tok livet av rundt 45 millioner europeere i det århundret alene. Så sent som i 1967 anslo WHO at 15 millioner mennesker var smittet samme år, og at to millioner av dem døde. Globale vaksinasjonsprogrammer førte til at man omsider kom uvesenet til livs. I 1980 erklærte Verdens helseorganisasjon sykdommen for utryddet. Ali Maow Maalin ble kurert for sitt tilfelle av kopper og arbeidet senere som helsearbeider i Somalia. Han døde av malaria i 2013.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse