Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1400: Den engelske forfatteren, filosofen og diplomaten Geoffrey Chaucers dødsdag er omstridt, men gravsteinen hans oppgir 25. oktober 1400. Chaucer huskes fremfor alt for «The Canterbury Tales» («Canterbury-fortellingene»), en samling på 24 fortellinger som har likhetspunkter med italieneren Giovanni Boccaccios verk «Dekameronen» fra 1350-årene. Chaucers bok var blant de første som var skrevet på såkalt mellomengelsk, en forløper for moderne engelsk, noe som har bidratt til verkets unike posisjon i engelsk litteratur. Forfatteren selv pleide en fargerik tilværelse som blant annet hoffmann og spion for kong Rikard II. Geoffrey Chaucer døde av ukjente årsaker, trolig i en alder av 56 eller 57 år. Han er gravlagt i Westminster Abbey i London.

1962: Svenska Akademien kunngjorde at John Steinbeck var årets vinner av Nobelprisen i litteratur, «för hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn». Amerikaneren hadde vunnet verdensry for romaner som «Om mus og menn» (1937), «Vredens druer» (1939) og «Øst for Eden» (1952). Likevel var hans kandidatur svært omstridt. Av Akademiens interne notater forut for tildelingen, som ble frigitt i 2012, framgår det at Steinbeck ble ansett som en kompromisskandidat. Akademimedlem Henry Olsson skrev: «De självklara Nobelkandidaturerna lyser alltmer med sin frånvaro och situationen för Nobelkommittén är verkligen allt annat än avundsvärd.» I takketalen sa Steinbeck at han var i tvil om hvorvidt han var verdig til å motta prisen, men at ingen kunne betvile hans glede og stolthet over å ha fått den.

2011: Cinque Terre ble rammet av flom. De fem pittoreske småbyene i Liguria-regionen i Nord-Italia har historie tilbake til 1000-tallet og står oppført på UNESCOS verdensarvliste. Flommen 25. oktober 2011 var utløst av flere dagers striregn. Minst ni mennesker skal ha mistet livet da svære masser av vann, jord og leire kom styrtene ned hovedgatene i de to nordligste byene, Monterosso al Mare og Vernazza. Flommen førte dessuten til omfattende ødeleggelser i begge byene. Deler av Vernazza var dekket under fire meter mudder og måtte bygges opp igjen fra grunnen. De tre øvrige byene i Cinque Terre – Corniglia, Manarola og Riomaggiore – kom fra flommen uten større skader.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse