Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1876: Omstreiferen og vaneforbryteren Jakob Wallin ble halshogd i Bergen. Wallin var dømt til døden for å ha knivdrept en underinspektør i Bergen Tukthus mens han var til soning i anstalten. Motstandere av dødsstraff hadde på forhånd rykket inn en annonse i Bergens Tidende der de oppfordret folk til å holde seg borte fra henrettelsen. Likevel skal rundt 5000 ha møtt fram ved retterstedet på Nordnes for å overvære begivenheten. Bergensforfatteren John Paulsen beskriver publikum som «et stort, larmende Optog af Arbeidere, Sjovere, Læredrænge, Gadegutter, Tjenestejenter, Kurvekoner, offentlige Fruetimmer, kort sagt den laveste Almue, isprængt med megen Pøbel». Jakob Wallin var den tredje siste i Norge til å bli henrettet for forbrytelser begått i fredstid. Bare en måned senere, den 25. februar 1876, falt bøddeløksen for siste gang.

1964: Sportsjournalisten og mellomdistanseløperen Phil Knight grunna Blue Ribbon Sports sammen med løpetreneren sin, Bill Bowerman. I 1971 døpte de selskapet om til Nike, et navn lånt fra seiersgudinnen i gresk mytologi. Samme år introduserte selskapet også den første versjonen av Swoosh-logoen. Phil Knight hadde ønsket seg en enkel logo som uttrykte bevegelse og ikke var for lik de tre stripene til Adidas. Han ga oppdraget med å lage den til designstudenten Carolyn Davidson, som fikk 35 dollar for jobben. Knight skal opprinnelig ha vært måtelig fornøyd med resultatet. I dag er Carolyn Davidsons bøyde strek en av de mest kjente logoene i verden, og siden lanseringen i 1971 er det bare gjort mindre justeringer ved Nikes kjennemerke.

1971: Idi Amin kom til makten i Uganda gjennom et militærkupp. Amin huskes som en av 70-årenes mest brutale og beryktede despoter. Han hadde begynt sin militære karriere i den britiske kolonihæren og dessuten vært ugandisk mester i boksing gjennom det meste av 1950-tallet. Som diktator skal han ifølge Wikipedia ha vært ansvarlig for mellom 100.000 og 500.000 menneskers død i Uganda. Med sin eksentriske og uberegnelige oppførsel ble han gjenstand for en mengde rykter og spekulasjoner i vestlige medier, blant annet var det lenge en populær oppfatning at Amin var kannibal. I 1979 ble han styrtet av en allianse av eksilnasjonalister og styrker fra nabolandet Tanzania. Idi Amin døde av nyresvikt i Saudi-Arabia i 2003. Fødselsdatoen hans er ukjent, men det antas at han ble mellom 74 og 80 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte