Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 januar 2023 02:00
Del på Facebook

41: Keiser Caligula ble myrdet i keiserpalasset i Roma, etter fire år som keiser. Attentatet var frukt av en sammensvergelse mellom senatorer og medlemmer av keiserens egen livgarde. Ved siden av Nero er Caligula trolig den mest beryktede av romertidens keisere. Han ble utropt til keiser som 24-åring, og var fra først av ansett som en klok og hensynsfull hersker. Men etter et plutselig omslag i hans personlighet, muligens utløst av sykdom, skal han ha vist stadig mer grusomme og eksentriske tilbøyeligheter. Mye av Caligulas ry hviler på framstillingene til Sveton (også kjent som Suetonius, ca. 70–140 e.v.t.), en romersk historiker som hadde ord på seg for å krydre skildringene sine med rikelige doser anekdoter, sladder og ubekreftede rykter. Det har derfor vært reist tvil om presisjonen i hans portrett av Caligula.

1900: Et slag mellom boere og briter i det nåværende Sør-Afrika ble opphavet til et kjent begrep i fotballfolkloren. Slaget sto på en høyde ved navn Spion Kop utenfor byen Ladysmith. Takket være en listig bruk av topografien på stedet, gikk boerne seirende ut av slaget. Det bratte terrenget på slagstedet minnet vagt om en tribune, noe som var årsak til at flere fotballtribuner ble døpt Spion Kop – eller bare The Kop – i årene som fulgte. Blant stadionanleggene som kan skilte med sin egen «Kop» er Bramall Lane (Sheffield United), Elland Road (Leeds), Meadow Lane (Notts County), Hillsborough (Sheffield Wednesday), Molineux (Wolverhampton) og St. Andrew’s (Birmingham City). Mest berømt er utvilsomt The Kop på Anfield, som runger av allsang under hjemmekampene til Liverpool F.C.

1972: Den japanske infanterisoldaten Shoichi Yokoi ble funnet av jegere i en hule på stillehavsøya Guam. Han hadde da ligget i dekning siden amerikanske styrker inntok øya 28 år tidligere, i 1944. Soldaten hadde overlevd på en diett av nøtter, bær, frosker, snegler og rotter. Ved hjemkomsten til Japan uttalte han: «Det er med stor forlegenhet jeg vender tilbake.» Shoichi Yokoi ble feiret som en folkehelt i hjemlandet. Han skrev en bok om livet sitt som ble en bestselger, og var i mange år en populær gjest i TV-programmer. Yokoi skal først ha fått mistanke om at krigen var over omkring 1952. At han likevel hadde holdt seg i skjul i ytterligere 21 år, forklarte han med at hæren hadde innprentet ham «å velge døden fremfor skammen ved å tas til fange». Flere titalls japanske soldater holdt stand på isolerte utposter etter 2. verdenskrig, uvitende om at keiseren hadde kapitulert. De to siste la ned våpnene i 1974.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse