Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1556: Historiens mest dødbringende jordskjelv rammet Shaanxi-provinsen i det sentrale Kina. Skjelvet skal ha inntruffet om morgenen, og var ifølge overleveringene så kraftig at det «flyttet fjell og floder». Det er anslått at 830.000 mennesker mistet livet i katastrofen. I de hardest rammede distriktene omkom trolig 60 % av innbyggerne, mens enkelte landsbyer var fullstendig utradert. En av årsakene til de enorme dødstallene var at en betydelig del av befolkningen i området bodde i kunstig utgravde huler. Da skjelvet kom, raste hulene øyeblikkelig sammen over dem. Geologer har beregnet styrken i Shaanxi-skjelvet til 8 på momentmagnitude-skalaen. Shaanxi-provinsen er også kjent for den merkelige terrakottahæren, som består av 8000 soldatskulpturer i naturlig størrelse. Hæren ble oppdaget i 1974.

1795: At krigsskip omringes av ryttere i rom sjø, forekommer naturlig nok ikke ofte. Det skal likevel ha inntruffet på Zuiderzee, den grunne bukten av Nordsjøen som stikker inn i Nederland. Januar 1795 var en av de kaldeste månedene i europeisk historie. Zuiderzee var frosset til stål, og en flåte på 14 nederlandske krigsskip lå innefrosset ved øya Texel. Natten til 23. januar red et fransk kavaleriregiment ut på isen fra fastlandet og omringet skipene. Hva som skjedde videre, er det ulike meninger om. I fransk propaganda ble hendelsen fremstilt som et slag der kavaleristene gikk av med seieren. Nederlandske historikere har hevdet at flåten allerede hadde fått ordre om ikke å yte motstand mot franske styrker, og at ikke så mye som et skudd ble løsnet. Uansett blir hendelsen ansett som enestående i militærhistorien.

1957: Den amerikanske oppfinneren Walter Frederick Morrison solgte rettighetene til sin «flygende tallerken» til leketøysfabrikanten Wham-O. Kort etter ble nyvinningen satt i produksjon under merkenavnet Frisbee. Morrison og hans kone Lucille skal ha fått ideen til sendeplaten allerede i 1937, da de moret seg med å kaste lokket på en popkorn-boks til hverandre. En periode solgte paret paiformer av blikk som sendeplater på strendene i Los Angeles. Morrison laget den første prototypen av helstøpt plast i 1948, men da produksjonen av leketøyet kastet lite av seg, bestemte han seg for å selge ideen. Frisbee-fenomenet tok for alvor av i USA i midten av 1960-årene. Navnet frisbee skal være avledet av «The Frisbie Pie Company», et bakeri i Connecticut som solgte paier i former av tynt blikk.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse