Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1905: «Skrikene fra kvinner og barn blandet seg i et fryktelig kor med den ulende vinden, det piskende regnet og brølet fra brenningene.» Skildringen skriver seg fra en av de få overlevende etter forliset til passasjerdamperen SS «Valencia» utenfor Vancouver Island. Nesten alle de 170 om bord omkom da skipet støtte på et rev. Damperens forlis er et av de verste som har inntruffet i den såkalte «Graveyard of the Pacific», en beryktet havstrekning langs kysten av Oregon (USA) og British Columbia (Canada). Uberegnelige værforhold og lumske rev og banker skal være årsak til at tusener av skip har gått ned der gjennom de siste 300 årene. Også Atlanterhavet har sin fryktede «graveyard», utenfor kysten av North Carolina.

1963: Frankrikes president Charles de Gaulle og Vest-Tysklands forbundskansler Konrad Adenauer undertegnet Élyséeavtalen i Paris. Den nye vennskaps- og samarbeidsavtalen skulle sette sluttstrek for det langvarige fiendskapet som hadde hersket mellom de to landene, og som blant annet hadde omfattet tre kriger. I avtalen forpliktet landene seg til å konsultere hverandre i alle større spørsmål som berørte utenriks- og sikkerhetspolitikk, og til et samarbeid om kultur- og utdanningspolitikk. Overenskomsten skulle være strengt bilateral, noe som kom til uttrykk i at verken Storbritannia, USA eller Nato var nevnt i avtaleteksten. 22. januar 2019, på dagen 56 år etter seremonien i Élyséepalasset, ble avtalen fornyet og utvidet gjennom undertegnelsen av Aachentraktaten i den tyske byen Aachen.

1969: Sovjetunionens statssjef Leonid Bresjnev ble utsatt for et attentatforsøk. Bresjnev satt i en bilkortesje på vei inn til Kreml i Moskva, der han skulle hedre fire sovjetiske romfarere under en offisiell seremoni. Ved en port i Kremlmuren åpnet en mann ild mot kortesjen. En av sjåførene ble drept, men verken Bresjnev eller kosmonautene kom til skade. Gjerningsmannen, en forhenværende løytnant i Den røde armé, forklarte i avhør at han ville drepe Bresjnev for å bane vei for den ortodokse kommunistideologen Mikhail Suslov, som etter hans mening var bedre skikket for ledervervet. Mannen ble erklært sinnssyk og sperret inne på en psykiatrisk institusjon. Sovjetiske myndigheter opplyste i en kort pressemelding at en bilkortesje var blitt beskutt i Moskva, men nevnte ikke at Bresjnev hadde vært målet for skytterens kuler.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse