Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
Steinar Melby
07 mai 2024 22:14
Del på Facebook
Aage G. Sivertsen med ny bok om Bergens historie. Foto: Yalena Figueroa Diaz
Aage G. Sivertsen med ny bok om Bergens historie. Foto: Yalena Figueroa Diaz

Historiker Aage G. Sivertsen har skrevet mer enn 20 bøker. De mest kjente er kritikerroste «Rinnanbanden», «Arbeiderpartiets maktspill» og «9. april 1940 – et varslet overfall». Nå er han aktuell med sitt siste bokverk om byen Bergens historie.

Sivertsen har gitt boken hoved- og undertittelen «Bergen – et sant eventyr, fra 1070 til 1945.» Tittelen røper forfatterens fascinasjon for historien, patriotismen, folket og vakkerheten til byen han mener burde vært Norges hovedstad. Dette blir ytterligere forsterket på både bokomslag, forord, epilog og gjennom de ulike historiene og fortellingene som forfatteren har valgt ut for tidsperioden.

Annonse
Annonse

Boka er en redigert og forbedret utgave av boka «Bergen under lupen», som kom ut i 1997. Eivind Simonsen hadde skrevet heftet «Byen mellom fjellene», som var grunnlaget for å skrive boka «Bergen under lupen». Deler av det som stod i Simonsens hefte er identisk med det som står i denne boka, men det er gjort en rekke endringer i språket, samt at flere artikler er mer omfattende. Det var Aage G. Sivertsen som også den gang hadde det historiske ansvaret, med hjelp av professor Anders Bjarne Fossen og Karsten Alnæs. Særlig Fossen gjorde en grundig jobb både faktamessig og språklig. Boka «Bergen under lupen» hadde to hovedforfattere, men Ørjan Brattetveit og i særlig grad Geir Gerhard Greger bidro.

Sivertsen retter også en spesiell takk til professor Martin Hammerborg som er forfatter av boken «Bergenseren». Denne boken ga Sivertsen inspirasjon til å skrive sin bok. Her er forøvrig Hammerborgs kommentar etter å ha lest Sivertsens bok:

Boken har moret meg med mangt et historisk tema. En begeistret springmarsj gjennom Bergens historie»

Morten Hammerborg
Bergenser og professor i historie

Bergen har en eventyrlig historie

Frem til 17. mai 1814 var den Norges største by. Selv om byen frem til da hadde vært landets største og mest betydningsfulle, med dobbelt så mange innbyggere som Christiania, medførte vedtaket av Grunnloven på Eidsvoll en betydelig maktforskyvning. Christiania ble utpekt som Norges nye hovedstad, og med det flyttet Stortinget, Høyesterett, regjeringen og departementene dit. Dette tapet av politisk og administrativ makt markerte slutten på Bergens tid som Norges ubestridte sentrum.

En by i kamp

Bergensere måtte kjempe hardt for å beholde sin identitet og innflytelse i det nye Norge. Et eksempel på dette er kampen for å etablere et universitet i Bergen, som tok nesten 150 år etter at Christiania fikk sitt.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Tapt makt, men beholdt entusiasme

Til tross for tapte kamper har Bergen beholdt sin entusiasme og patriotisme.

Byen er kjent som "Byen mellom de syv fjell" og omtales ofte som Norges vakreste.

17. mai-feiringen i Bergen er en av de mest livlige i landet, og gjenspeiler den sterke kjærligheten bergenserne har til sin by.

En by med en rik historie

Bergens historie er preget av både storhet og motgang. Selv om 1814 markerte et tap av makt for byen, var det også fødselsåret til en ny nasjon.

– Å forstå Bergens historie er å forstå en viktig del av norsk historie, hvorfor bergenserne elsker sin egen by og ikke minst om hvorfor byen burde vært Norges hovedstad. Les min bok og dere vil alle skjønne hvorfor, smiler Sivertsen, som har travle dager med lanseringer, mediaopptredener, foredrag og boksigneringer de nærmeste dagene.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøBudsjetter var på ca 110 mill. Det som er gjennomført er fakturert md 56 mill. Du får gå til postjournalen ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvor i tildelingsbrevet til SVV finnes det opplysninger om at strekningen Ålesund-Vestnes i utviklingsporteføljen ikke rammes av samme økonomitørke ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøUoppfordra?Du har på innpust og utpust promotert Vik til Molde  med ukritisk oppstart i Molde.  Der ligg ein grunnleggende ide om ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu har uoppfordret spredt din kunnskap fra siste tildelingsbrev om strekningen Vik-Molde. Hvorfor vil du ikke dele samme kunnskap ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDu har ikkje lest dokumentet med vedlegg.
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEr sjikane normal respons fra Naturvernforbundet? Hva med å gjøre et forsøk på å besvare spørsmålet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse