Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1532: Den danske stattholderen Mogens Gyldenstierne plyndret og brente klosteret på Hovedøya i Oslo, ifølge tradisjonen. Klosteret, som gikk under navnet Sanct Edmund og Sancta Mariae kloster, var grunnlagt av engelske cisterciensermunker i 1147. Den første kontingenten som kom til øya, skal ha bestått av tolv munker. I løpet av de neste 400 årene ble klosteret på Hovedøya et av de største og rikeste i Norge. På det meste rådde klosteret over 443 eiendommer, blant dem storgårdene Ullern, Bogstad, Bygdøy og Frogner. Etter plyndringen i 1532 ble klosteret forlatt av munkene og bygningene brukt som steinbrudd for Akershus festning. Stein fra klosteret skal også kunne gjenfinnes i Det kongelige slott. Klosterruinen på Hovedøya er i dag fredet etter kulturminneloven.

1793: Charles Henri Sanson lot giljotinens blad falle over nakken til Ludvig XVI. Han ble dermed den første bøddelen i Frankrike til å henrette en konge. Sanson var bøddel i fjerde generasjon og skal opprinnelig ha næret sterk avsky for familiehåndverket. I 1754 lot han seg likevel overtale til å utføre sin første henrettelse, etter at faren var blitt ufør av en lammelse. Sanson bar tittelen som Frankrikes kongelige bøddel fra 1778. Etter kongedømmets fall ble han utnevnt til offisiell bøddel for revolusjonen. I løpet av sine 38 år under den blodrøde kappen – overbøddelens kjennetegn – skal Sanson ha skilt 2918 mennesker fra livet. Etter planen skulle han la vervet gå i arv til sin eldste sønn, Gabriel. Gabriel falt imidlertid ned fra et skafott og slo seg i hjel i 1792, idet han skulle vise fram et avhogd hode for publikum. Det ble derfor Sansons yngste sønn Henri som arvet bøddelvervet.

1868: Den Norske Turistforening ble grunnlagt. Initiativtaker og første formann var bankieren og friluftslivsentusiasten Thomas Heftye, som formulerte følgende ønskemål for den nystiftede foreningen: «Lad oss gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land.» Allerede i stiftelsesåret kjøpte DNT sin første hytte, Krokan, ved Rjukanfossen. I årene som fulgte ble norske fjellvandrerfavoritter som Memurubu, Gjendesheim, Gjendebu, Leirvassbu og Krækkja føyd til foreningens portefølje. DNT og samarbeidsforeningene eier i dag mer enn 500 hytter over hele Norge. Ifølge DNTs egne nettsider har medlemstallet i foreningen passert 300.000.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse