Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1945: Den mystiske Jane Horney ble likvidert av dansk motstandsbevegelse, mistenkt for å være tysk agent. Motstandsfolkene skal ha skutt den 27-årige kvinnen om bord i en fiskeskøyte og senket liket i Øresund. Likvidasjonen førte til diplomatiske mislyder mellom Sverige og Danmark etter krigen, både fordi Horney var svensk statsborger og fordi det var uklart om drapet var begått i svensk eller dansk territorium. Dessuten ble det reist tvil om hvorvidt Horney virkelig hadde vært tysk spion. Tysk etterretningstjeneste avviste blankt at hun hadde vært agent for dem, og Gestapo i Danmark skal ha mistenkt henne for å være sovjetisk agent. Så sent som i 1956 uttalte Sveriges statsminister Tage Erlander at det ennå ikke var godtgjort at Horney hadde vært spion. Enkelte har hevdet at hun aldri ble likvidert, men flyktet til England og døde der i 2003.

1981: 52 amerikanske diplomater ble frigitt etter 444 døgn i Iransk fangenskap. Amerikanerne var blitt tatt som gisler av det nye Khomeini-regimet 4. november 1979, under en aksjon som på farsi har fått navnet «Erobringen av det amerikanske spionreiret». Gislene ble løslatt bare minutter etter at Ronald Reagan hadde avlagt ed og overtatt som president etter Jimmy Carter. I ettertid er det blitt hevdet (men ikke dokumentert) at løslatelsen kom i stand etter en hemmelig avtale mellom regjeringen i Iran og den påtroppende Reagan-administrasjonen. Reagan og hans medarbeidere skulle angivelig ha fryktet at en tidligere frigivelse av gislene kunne føre til at Carters popularitet økte fram mot presidentvalget.

2005: Per Borten døde i Trondheim, 91 år gammel. Borten ble født i Flå i Sør-Trøndelag i 1913 og valgt inn på Stortinget i 1949. Han overtok vervet som partiformann i det daværende Bondepartiet i 1955. I 1965 ble han statsminister i en koalisjonsregjering av Senterpartiet, Høyre, Venstre og KrF. Regjeringen Borten ble sittende i fem og et halvt år og var blant annet ansvarlig for opprettelsen av folkehøyskoler og innføringen av en ny folketrygdlov. Borten selv hadde ry som en jovial og folkelig politiker. Mange husker ham for oppslaget i Dagbladet 6. august 1969, kort før dronning Elizabeth av Storbritannia skulle komme på offisielt besøk. Borten stilte til intervju i hvit underbukse og sko – og ingenting annet. Avisen Daily Mirror snappet opp bildet og trykket det under tittelen: «Den norske statsministeren er klar til å ta imot dronningen».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse