Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1953: 73,9 % av USAs TV-seere benket seg foran «Lucy Goes to the Hospital», en lenge imøtesett episode av komiserien «I Love Lucy». Serien om den vimsete middelklassehusmoren Lucy Ricardo (spilt av Lucille Ball) hadde premiere i 1951 og festet raskt et jerngrep om det amerikanske TV-publikummet. I den omtalte episoden, som var skrevet inn i serien fordi skuespilleren var gravid, føder Lucy et barn. I de foregående månedene hadde seerne kunnet følge Lucys (og Lucille Balls) svangerskap fra uke til uke. 12 timer før fødselsepisoden gikk på lufta, fødte Ball en sønn på et sykehus i Los Angeles. Seerrekorden til «Lucy Goes to the Hospital» ble stående til 9. september 1956, da Elvis Presley gjorde sin første opptreden på The Ed Sullivan Show. 82,6 % av seerne så showet.

1983: Den tyske krigsforbryteren Klaus Barbie ble arrestert i Bolivia. Barbie var SS-offiser og senere Gestapo-sjef i Lyon under 2. verdenskrig. Han deltok personlig i tortur av fanger og fikk tilnavnet «Slakteren fra Lyon» på grunn av sin ytterliggående grusomhet. Etter krigen virket han en tid som agent for amerikansk etterretning. I 1951 gikk han i dekning i Bolivia, der han tok navnet Klaus Altmann og blant annet livnærte seg som våpenhandler. Nazijegerne Serge og Beate Klarsfeld kom på sporet av Barbie i La Paz så tidlig som i 1971. Ekteparet skal en tid ha syslet med planer om å kidnappe ham, slik Mossad hadde gjort med Adolf Eichmann. I stedet ble Barbie arrestert av boliviansk politi og utlevert til Frankrike i 1983. Fire år senere ble han dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten. Han døde i fengsel i 1991.

1998: Det amerikanske rockeikonet Carl Perkins døde i Tennessee, 65 år gammel. Perkins’ navn er uløselig knyttet til sangen «Blue Suede Shoes», som han skrev og spilte inn i desember 1955. Ifølge legenden skal Perkins ha fått ideen til sangen fra Johnny Cash. Cash hadde hørt en flysoldat skryte av de blå, semskede skoene som hørte til uniformen hans, og foreslo for Perkins at han skulle skrive en sang om sko. «Jeg vet ingenting om sko,» protesterte Perkins, «hvordan kan jeg skrive en sang om sko?» Likevel var tanken sådd, og i løpet av en inspirert natt skrev Perkins teksten og akkordene ned på en papirpose. Fra singelen ble sluppet 1. januar 1956, gikk det bare én måned før Elvis Presley spilte inn en coverversjon av sangen. «Blue Suede Shoes» er blitt stående som en av hjørnesteinene i standardrepertoaret fra rockens tidligste år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse