Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1871: Kong Wilhelm I av Preussen ble kronet til keiser for et forent Tyskland. Før samlingen hadde det tysktalende Sentral-Europa bestått av et lappeteppe av stater, hvorav mange var små kongedømmer, hertugdømmer, fyrstedømmer og bystater. Mye av æren for samlingen er blitt tillagt Preussens statsminister, Otto von Bismarck. Gjennom seierrike kriger mot Preussens fiender hadde han vakt begeistring for den tyske samlingstanken. Bismarck ble også det nye keiserrikets første kansler. Kroningen av keiser Wilhelm fant sted i Speilsalen i Versailles. Valget av lokalitet var en maktdemonstrasjon overfor Frankrike, som nettopp hadde lidd nederlag i den fransk-prøyssiske krig. Kroningsdagen 18. januar gikk inn i historien som grunnleggelsesdagen for Det tyske keiserrike.

1921: De første pølsevognene dukket opp i København. Ideen var lånt fra tyske byer, der oppfinnelsen av petroleumsbrenneren hadde muliggjort mobil oppvarming av fødevarer. Hele seks vogner var å se i den danske hovedstaden på åpningsdagen, da bystyrets vedtak om å tillate gatesalg av varme pølser tredde i kraft. Pølsevognene kom til å bli et kjent og kjært innslag i Københavns bybilde. Ifølge dansk Wikipedia hadde vognene sin storhetstid fra rundt 1950 til slutten av 1970-tallet, da selgerne av rødpølser for alvor begynte å merke konkurransen fra stasjonære hurtigmatrestauranter. I 2010 kunne Dansk Radio rapportere at en tredel av Københavns pølsevogner var forsvunnet på bare tre år. Mens byen hadde omkring 400 vogner i 1950, var antallet sunket til 60 i 2010.

1964: TV-serien «Vi på Saltkråkan» hadde premiere på svensk TV. Manus var ved Astrid Lindgren, som hadde skrevet historien direkte for TV og først senere ga den ut i bokform. Handlingen foregår på en fiktiv øy i Stockholms skjærgård og skildrer møtet mellom fastboende og en ferierende familie fra hovedstaden. Sommerparadiset som omgir dem er i virkeligheten øya Norröra i Norrtälje, der innspillingen foregikk. Serien om Tjorven, farbror Melker, Malin og de andre på Saltkråkan ble enormt populær og gjorde skuespillerne til svensk folkeeie. Også i Norge ble «Vi på Saltkråkan» et fenomen, etter at NRK sendte serien første gang i 1965. I 2021 ble det kjent at SVT er i gang med en nyinnspilling av serien som skal være ferdig i 2024.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse