Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1931: Stockholms politimester Eric Hallgren la ned forbud mot at Adolf Hitler og Joseph Goebbels holdt taler i byen. Hallgren hadde mottatt en søknad fra lederen i Svenska Nationalsocialistiska Partiet, Birger Furugård, om å la Tysklands fører og propagandaminister være gjester under et planlagt partimøte. Ifølge den tilforlatelige søknaden var hensikten med herrenes besøk å «hålla föredrag» om den tyske nasjonalsosialismen. Politimesteren avslo søknaden på formelt grunnlag, idet han viste til at den ikke inneholdt «fullständig uppgift angående de personer, för vilka tillstånd sökes». Birger Furugård og hans SNSP stilte til riksdagsvalg i 1936. Partiet fikk imidlertid liten oppslutning og ble oppløst kort etter valget.

1934: Kong Albert I av Belgia mistet livet i en klatreulykke i Ardennene. Den 58-årige kongen var en svært erfaren fjellklatrer, og klatret denne dagen alene i en nærmere 200 meter høy klippe som gikk under navnet «Kråkereiret» på folkemunne. Om kvelden ble han funnet død ved foten av klippen. Siden det ikke hadde vært vitner til ulykken, grodde det opp et villnis av konspirasjonsteorier rundt Alberts død. Flere gikk ut på at noen hadde myrdet kongen et annet sted og lagt liket ved klippen for å skjule forbrytelsen. I dag som i 1934 er det likevel en gjengs oppfatning at kongen falt i døden da et porøst stykke fjell sviktet under hendene hans. Albert I ble etterfulgt på tronen av sin sønn, Leopold III.

1972: Eksemplar nummer 15.007.034 av Volkswagen Type 1 – bedre kjent som «Bobla» – rullet av samlebåndet. Dermed passerte den T-Forden som verdens mest produserte bilmodell. Bilen var utviklet av bilkonstruktøren Ferdinand Porsche, som i 1934 hadde fått i oppdrag av Adolf Hitler å tegne en «folkebil». Hitlers kravspesifikasjoner gikk blant annet ut på at bilen skulle kunne frakte to voksne og tre barn i en hastighet av 100 km/t, bruke maks 7 liter drivstoff per 100 kilometer, være enkel å vedlikeholde og ikke koste mer enn 990 tyske riksmark. Hitler skal også ha gjort det klart at han ønsket en bil med luftavkjølt motor. Ifølge Wikipedia hentet både Hitler og Ferdinand Porsche mange av sine ideer til folkevognen fra den tsjekkoslovakiske bilmodellen Tatra V570.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse