Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1899: Frankrikes president Félix Faure (58) døde av slag i Elyséepalasset, ifølge offisielle rapporter mens han satt ved skrivebordet sitt og arbeidet for nasjonens vel. Mindre offisielle, men muligens mer sannferdige innberetninger har gått ut på at han døde i armene på sin elskerinne, den 28 år yngre Marguerite Steinheil, midt under elskovsakten. Félix Faure er til nå den eneste franske presidenten som har avgått ved døden i presidentpalasset. Foruten for sin død, huskes han blant annet for sitt arbeid med å myke opp Frankrikes relasjoner til Russland. Ni år etter presidentens død ble Marguerite Steinheil tiltalt for å ha medvirket til drapene på sin stemor og ektemann, som ble funnet kvalt i familiens hjem i Paris. Den skandaleombruste rettssaken endte med at hun ble frikjent.

1968: Telefonnummeret 911 ble tatt i bruk som offisielt nødnummer i USA. I Storbritannia hadde 999 vært i bruk som nødnummer siden 1937. Amerikanernes valg av 911 var basert på et resonnement om at det var like lett å huske som 999, og dessuten marginalt enklere å ringe fra datidens telefoner med tallskiver. I 1987 erklærte president Ronald Reagan 11. september (9/11) som nasjonal nødnummerdag, en dag markert med opplysningskampanjer som påminnet befolkningen om det livsnødvendige nummeret. Etter terroranslagene mot USA 11. september 2001 måtte den nasjonale nødnummerdagen vike for Patriot Day, innstiftet av president George W. Bush, til minne om ofrene for angrepene.

1987: Sveriges Riksbank utstedte den første svenske pengeseddelen som ikke hadde en kongelig som motiv. Den nye 100-kroneseddelen, med portrett av naturforskeren Carl von Linné, erstattet en seddel med 1600-tallskongen Gustav II Adolf. I Norge har vi atskillig lengre tradisjoner for å avbilde ikke-kongelige personer på pengesedler. Allerede på seddelserien fra 1901 hadde kong Oscar II veket plassen for stortingspresident Wilhelm Frimann Koren Christie og admiral Peter Wessel Tordenskiold. Den første serien med dikterne Ibsen, Bjørnson og Wergeland kom i årene 1948–1955. Serien omfattet også Fridtjof Nansen og Niels Henrik Abel, samt Christian Michelsen på den gule tieren. Camilla Collett ble første kvinne på en norsk pengeseddel i 1979, da hun prydet den nye 100-lappen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse