1888: Offentlig prostitusjon ble avskaffet i Kristiania. Bystyret hadde legalisert prostitusjon i 1840 for å få bukt med spredningen av kjønnssykdommer. Ti år senere var det 17 bordeller i hovedstaden. I 1880 var antallet sunket til åtte, men tallet på prostituerte som var enten «privatboende» eller «hemmelige» hadde steget til rekordhøyder. Av et ukjent antall sexarbeidere var nærmere 700 kvinner innskrevet som «offentlige fruentimmere» i kommunens registre. Utover i tiåret vokste kritikken både mot den nedverdigende ordningen med obligatorisk visitasjon av kvinnene hos politilegen og det offentlige prostitusjonsvesenet som helhet. I 1887 besluttet Sverdrup-regjeringen at ordningen i Kristiania skulle avvikles.
1982: Alle de 84 om bord omkom da oljeplattformen «Ocean Ranger» veltet og sank utenfor Newfoundland. Plattformen var bygd for å tåle de mest ekstreme værforhold og ansett for å være tilnærmet havarisikker. Ulykken skjedde da en bølge slo inn et kuøye og vann strømmet inn i ballastrommet, etter hvert i så store mengder at plattformen fikk slagside og til sist kantret. Katastrofen hadde paralleller til «Alexander Kielland»-ulykken i Nordsjøen to år tidligere. «Ocean Ranger» havarerte ved Newfoundlandbankene, et ulykkesbelastet farvann som er beryktet for uberegnelige værforhold. Lenger sør i det samme havområdet ligger vraket av «Titanic», som sank i 1912.
1989: General Boris Gromov forlot Afghanistan, som den siste soldaten i Sovjetunionens okkupasjonshær. Besettelsen hadde lenge vært en belastning for sovjetregimet, og Den røde armé hadde begynt tilbaketrekningen fra landet i mai 1988. Tre måneder senere hadde halvparten av de sovjetiske styrkene forlatt afghansk jord. Da baktroppen fulgte etter 15. februar 1989, var begivenheten nøye regissert for at ingen skulle være i tvil om at retretten var ærefull. Stridsvognkolonnene som rullet ut på broen over grenseelva Amu Darja var pyntet med vaiende, røde faner og bemannet av vinkende soldater. Helt bakerst fulgte general Gromov, styrkenes øverstkommanderende, til fots. Det var da gått ni år, en måned, tre uker og én dag siden Sovjetunionen invaderte Afghanistan.
(©NTB)