Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1956: Sovjetlederen Nikita Khrusjtsjov fordømte Josef Stalin i en såkalt «hemmelig tale» under det sovjetiske kommunistpartiets 20. partikongress i Moskva. Under vignetten «Om personkultusen og dens konsekvenser» rettet Khrusjtsjov skarp kritikk mot Stalins lederskap og politikk. Blant punktene han tok opp var 1930-årenes brutale utrenskninger i Sovjetunionens kommunistparti og militære ledelse, tortur av medlemmer av politbyrået, Stalins ansvar for Den røde armés store tap under 2. verdenskrig og Stalins feilgrep i utenriks- og jordbrukspolitikken. Talen ble aldri offentliggjort av kommunistpartiet, men sto likevel på trykk i New York Times noen måneder senere, etter at CIA hadde fått tak i en kopi. Sommeren 1956 vedtok det sovjetiske kommunistpartiets sentralkomité en resolusjon med tittelen «Hvordan overvinne personkultusen og dens konsekvenser».

1998: Danmarks curlinglandslag for kvinner vant sølv under de olympiske vinterlekene i Nagano. Medaljen var danskenes første (og hittil siste) under et vinter-OL. Danmark debuterte som olympisk vintersportsnasjon i St. Moritz i 1948, men inntil Albertville-OL i 1992 hadde troppen aldri oversteget tre deltakere. I 1952, 1960 og 1988 marsjerte danskenes flaggbærer i spissen for en OL-tropp som bare omfattet ham selv. I Nagano i 1998 hadde troppen vokst til 12, mens rekorden på 17 deltakere ble satt i Vancouver i 2010 og tangert i Pyeongchang i 2018. Sommerstid har Danmark vært atskillig mer aktive. Landet har deltatt i alle sommerleker siden Aten-OL i 1896, unntatt i St. Louis i 1904. Ifølge dansk Wikipedia har de totalt høstet 46 gull-, 74 sølv- og 75 bronsemedaljer.

2018: 17 personer mistet livet og 17 ble såret da en 19 år gammel mann åpnet ild mot lærere og elever på Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida. Gjerningsmannen var en tidligere elev ved skolen. Han rømte fra åstedet ved å blande seg med elever og ble først pågrepet en time senere. Det lokale sheriffkontoret måtte senere tåle krass kritikk for håndteringen av hendelsen, både fordi mannskapene unnlot å rykke inn på skolen mens skytingen pågikk, og fordi kontoret gjennom en årrekke hadde neglisjert bekymringsmeldinger om den unge mannen. Sheriffen ble senere avskjediget. Skoleskytingen i Parkland var den femte dødeligste i amerikansk historie. En av de fire som overgår den inntraff i Uvalde i Texas i mai 2022, da 22 mennesker ble drept. 19 av dødsofrene var i alderen 9 til 11 år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse