Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1903: Forfatteren Georges Simenon ble født i Liège. Ettersom foreldrene hans fryktet at 13-tallet skulle bringe ulykke, ble den offisielle fødselsdagen hans ble lagt til den tolvte. Simenons forfatterskap omfatter mer enn 400 titler. For det store publikum er han likevel best kjent som skaperen av Maigret-romanene, som kom ut i 75 bind mellom 1931 og 1972. I tillegg ga han ut flere bind med noveller om den sindige politifullmektigen. Bøkene om Maigret utmerker seg ved sine levende skildringer av personer og miljøer, og Simenons stemningsbilder fra Paris er blitt hyllet som enestående i kriminallitteraturen. Minst like høyt skattet blant Simenon-kjennere er hans psykologiske romaner, som ofte er helt uten kriminelle elementer, men holder leseren i ånde gjennom treffsikker boring i menneskers sjelsliv. Forfatteren André Gide omtalte Simenon som «et av vårt århundres genier».

1944: En misforståelse førte til at hurtigruteskipet DS «Irma» ble senket av norske torpedoer ved Averøy i Møre og Romsdal. «Irma» var på vei nordover fra Molde til Kristiansund med rundt 90 personer om bord. I nærheten av Hestskjæret fyr lå to norske, Shetland-baserte torpedobåter klare til å angripe en tysk konvoi som var ventet samme ettermiddag. Da «Irma» passerte, åpnet torpedobåtene ild mot hurtigruteskipet. Det antas at «Irmas» synlige luftvernkanoner medvirket til at angriperne tok skipet for å være tysk. «Irma» ble truffet av to torpedoer, brakk i to deler og sank i løpet av få minutter. 61 mennesker mistet livet. Også det norske lasteskipet DS «Henry», som kom bak «Irma», ble torpedert. I 2002 avduket kong Harald et minnesmerke over ofrene for den tragiske hendelsen.

1945: Bombingen av Dresden begynte. Som en av få storbyer i Tyskland hadde Dresden til da kommet nesten uskadd fra de alliertes bombetokt over landet. Men klokken 21.51 denne dagen begynte flyalarmene i byen å hyle, etter at en kolossal formasjon av fiendtlige bombefly var blitt observert på kveldshimmelen. Første bølge av bombardementet begynte klokken 22.14. I løpet av de første to minuttene ble 500 tonn høyeksplosiver og 375 tonn brannbomber sluppet over byens sentrum. Ildstormer med temperaturer mellom 1500 og 2000 grader brøt ut i gatene. Da bombardementet opphørte to døgn senere, var et område på 15 kvadratkilometer i den indre byen utslettet. Det antas at minst 25.000 mennesker omkom i infernoet. Historikerne diskuterer fortsatt om bombingen av Dresden var nødvendig for å tvinge Tyskland i kne, eller om blodbadet kunne ha vært unngått.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse