Annonse
NTB
Det hendte
NTB
12 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1889: Den mystiske oberst Routh Goshen døde i New Jersey. Obersten hadde ord på seg for å være 241 cm høy og 280 kg tung. I 1860- og 70-årene turnerte han USA med forskjellige sirkus under navn som «Den arabiske kjempen» og «Den palestinske kjempen». Lite var kjent om oberstens bakgrunn, annet enn at han skulle være født i Jerusalem og ha kjempet i flere kriger. Etter Goshens død kom det for en dag at han verken var oberst eller fra Jerusalem, men derimot født på Isle of Man og døpt Arthur Caley. Også høyden hans var trolig overdrevet med atskillige centimeter. At han var stor, var imidlertid sant nok. Det fortelles at begravelsesagenten hadde vansker med å oppdrive en likvogn som var lang nok til å huse ham, og at bærerne vaklet under vekten av kisten på veien til graven.

1898: Briten Henry Lindfield ble trolig den første i verden som omkom i en bilulykke. Den 42-årige entreprenøren var på vei fra hjembyen Brighton til London sammen med sin sønn, da han mistet kontrollen over bilen. Ifølge Brighton-avisen Evening Argus, som brakte nyheten noen dager senere, hadde Lindfields bil brast gjennom et gjerde før den traff en trestamme med stor kraft. I sammenstøtet ble Lindfield slynget gjennom frontruten og inn i treet. Sønnen skal ha kommet fra kollisjonen uten mén, men Lindfield selv døde dagen etter av skadene han hadde pådratt seg. I februar 1998 kunne BBC rapportere at mer enn 20 millioner mennesker verden over hadde mistet livet i bilulykker på de 100 årene som var gått siden Lindfields dødskrasj.

1974: Forfatteren Aleksandr Solzjenitsyn ble utvist fra Sovjetunionen. Solsjenitsyn var blitt tildelt Nobelprisen i litteratur i 1970 «för den etiska kraft varmed han fullföljt den ryska litteraturens omistliga traditioner». Sentralt i Svenska Akademiens begrunnelse sto romanen «En dag i Ivan Denisovitsj’ liv» fra 1962, der den forhenværende straffangen Solsjenitsyn skildret hverdagen til politiske fanger i de sovjetiske Gulag-leirene. I 1973 tok han igjen for seg det sovjetiske fangeleirsystemet i «Gulag-arkipelet». Boka ble for sterk kost for myndighetene i Sovjetunionen, som svarte med å frata forfatteren hans sovjetiske statsborgerskap. Solsjenitsyn levde senere i eksil i Vest-Tyskland og USA. Han vendte hjem til Moskva etter Sovjetunionens sammenbrudd og ble boende der til sin død i 2008.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse