Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1963: The Beatles spilte inn 11 av de 14 låtene på debutalbumet «Please Please Me» i EMI Studios i London, senere kjent som Abbey Road Studios. Maratoninnspillingen begynte klokken ti om formiddagen og varte i over ni timer. Årsaken til hastverket var plateselskapet Parlophones ønske om å lansere et album mens singelen «Please Please Me», som var kommet ut en måned tidligere, ennå herjet hitlistene. Ifølge Wikipedia gjorde bandet i overkant av 80 tagninger i løpet av dagen. Ved seansens slutt hadde ikke John Lennon stemme igjen, og på sistesporet «Twist and Shout» måtte man derfor nøye seg med bare én tagning. Parlophone somlet heller ikke med utsendelsen av albumet. Allerede 22. mars var plata i butikkene.

1990: Nelson Mandela kom til syne i porten til Victor Verster-fengselet utenfor Cape Town i Sør-Afrika, klokken 16.14 lokal tid, hånd i hånd med sin kone Winnie. Han forlot fengselet som en fri mann etter 27 år i fangenskap. Hendelsen ble direkteoverført på TV over store deler av verden. Horder av mennesker var samlet utenfor fengselet for å ønske Mandela velkommen ut i friheten. Senere samme dag holdt han sin første tale på 27 år fra balkongen på rådhuset i Cape Town. 50.000 tilhørere lyttet fra rådhusplassen under ham. I talen tok Mandela til orde for fred og forsoning mellom Sør-Afrikas svarte majoritet og landets hvite mindretall. Men han minte også om at kampen mot apartheid ennå ikke var vunnet: «Tiden er inne til å intensivere kampen på alle fronter. Å hvile nå, ville være et feilgrep som fremtidige generasjoner aldri vil tilgi oss.»

2013: Benedikt XVI bekjentgjorde at han ville abdisere som pave av helsemessige årsaker. Da han forlot pavestolen 17 dager senere, ble han ifølge Wikipedia den første paven til å abdisere siden 1415, og den første som hadde gjort det av egen vilje siden Celestin V gikk av i 1294. Benedikt ble også den første i historien til å bære tittelen pave emeritus (fratrådt pave). Etter avgangen måtte han gi fra seg den pavelige signetringen («fiskerens ring») og andre regalier, men han beholdt sitt pavelige navn. Benedikt ble boende i Mater Ecclesiae-klosteret i Vatikanstaten til han døde 31. desember 2022, 95 år gammel. I likhet med flere av sine forgjengere er han gravlagt i De vatikanske grotter, tre meter under Peterskirken.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse