Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1355: Slett rødvin på en kro i Oxford ble roten til en voldsorgie som kan ha kostet nærmere 100 mennesker livet. Det hele begynte med at noen studenter klaget til verten på The Swindlestock Tavern over at over at vinen han serverte var sur. Verten tok klagen ille opp og fikk støtte av lokale gjester. Snart oppsto et kroslagsmål som utartet til borgerkrigslignende kamper over hele byen. Det fortelles blant annet at byborgere brøt seg inn i studentenes sovekvarterer og drepte for fote med pil og bue. Samtidige kilder oppgir at 63 studenter og 30 borgere mistet livet i urolighetene, som pågikk i tre døgn. Forholdet mellom fastboende og studenter i Oxford hadde vært anstrengt siden universitetets grunnleggelse i 1096. Årsdagen for «The Scholastica Day Riots» i 1355 ble markert ved universitetet i de neste 500 årene.

2006: De 20. olympiske vinterlekene åpnet i Torino. Den norske troppen kom til OL-byen med mye å forsvare, etter at Norge var blitt beste nasjon under de foregående vinterlekene i Salt Lake City. Til sammenligning ble Torino-OL et antiklimaks. Nordmennene vant riktig nok 19 medaljer, men bare to gull (Kjetil André Aamodt i super-G og Lars Bystøl i hopprennet i normalbakke), og måtte ta til takke med en 13. plass i sammendraget. Langt mer skuffet enn nordmennene var nok likevel forhåndsfavoritten Bode Miller. Den amerikanske alpinisten stilte i fem øvelser, men ble diskvalifisert i to av dem, kjørte ut i en tredje, og reiste hjem med en femteplass i utforrennet som beste plassering. Tyskland ble lekenes mestvinnende nasjon, foran USA og Østerrike.

2008: En av Sør-Koreas fremste nasjonalskatter, byporten Namdaemun i Seoul, ble ødelagt av brann. Namdaemun sto ferdig i 1398 og var opprinnelig en av åtte porter i en bymur som gikk rundt hele Seoul, og som ifølge tradisjonen skulle beskytte byens innbyggere mot sibirtigre. Den forseggjorte overbygningen av tre var den eldste gjenværende trestrukturen i hovedstaden. Om kvelden den 10. februar 2008 brøt det ut brann i overbygningen. En 69-årig mann ble pågrepet for å ha tent på nasjonalskatten, angivelig i raseri over en eiendomstvist. Samme mann var dømt for å ha forsøkt å tenne på Changgyeonggung-palasset i Seoul to år tidligere. Restaureringen av den brannskadde porten tok fem år. Namdaemun ble offisielt gjenåpnet i mai 2013.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse