Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1881: Den russiske dikteren Fjodor Dostojevskij døde i sin beskjedne St. Petersburg-leilighet, med en utgave av Det nye testamente i fanget. 40.000 sørgende fulgte ham til graven. Dostojevskij debuterte i 1846 med romanen «Fattige folk». Den da 25 år gamle militæringeniøren ble berømt over natten og utropt til en «ny Gogol.» Likevel var det først i moden alder at han skrev mesterverker som «Forbrytelse og straff», «Idioten» og «Brødrene Karamasov». Dostojevskij regnes av mange som skaperen av den psykologiske romanen. Verkene hans har hatt kolossal innflytelse på forfattere over hele verden, ikke minst er det paralleller mellom «Forbrytelse og straff» og Knut Hamsuns «Sult». Den amerikanske forfatteren Kurt Vonnegut lar en av sine romanfigurer uttale at «alt som er å vite om livet, står i ‘Brødrene Karamasov’».

1941: En ren tilfeldighet reddet katedralen i Genova fra katastrofe. Samme dag gikk den britiske marinen til angrep på militære mål i byens havn. En grov siktefeil av skytterne på et av slagskipene førte til at en panserbrytende granat ble sendt i retning av katedralen, der den slo ned i midtskipet. Som ved et mirakel ble bomben liggende ueksplodert på kirkegulvet. Dermed ble bygningen fra 1200-tallet spart for det som etter manges mening ville ha vært den totale ødeleggelse. Den digre granaten står i dag på sokkel i katedralen, ifølge en plakett til minne om «den store nåde» som ble vist Genovas befolkning 9. februar 1941.

1964: Den nederlandske tryllekunstneren Fred Kaps gjorde korttriks foran 73 millioner TV-seere under Ed Sullivan Show. Årsaken til den rekordhøye interessen var The Beatles’ første opptreden på amerikansk TV. Bandet innledet sin del av showet med «All My Loving», fulgt av «Till There Was You» og «She Loves You». Deretter fulgte et avbrekk i programmet, der tryllekunstneren hadde den utakknemlige oppgaven med å underholde 73 millioner TV-seere – samt 728 hylende fans i studio – mens de ventet på at The Beatles skulle gjeninnta scenen. Da kvartetten omsider dukket opp igjen, spilte de «I Saw Her Standing There» og «I Want To Hold Your Hand». The Beatles’ første opptreden på Ed Sullivan Show er blitt omtalt som startskuddet for både Beatlemania og «The British Invasion» i USA.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte