Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1828: Jules Verne ble født i Nantes. Verne skal ha kastet manuskriptet til sin første roman i peisen i frustrasjon over en rekke refusjoner. Manuskriptet ble reddet fra flammene av hans kone og utgitt året etter, i 1863, under tittelen «Fem uker i ballong». Med fantasifulle romaner som «En verdensomseiling under havet» (1870), «Jorden rundt på 80 dager» (1873) og «Den hemmelighetsfulle øya» (1875) skulle Jules Verne bli en av verdens mest leste forfattere. Bøkene hans er også blant de mest oversatte i fransk litteratur. Vernes visjonære skildringer av ubåter, fly og romferder foregrep den tekniske utviklingen i århundret som fulgte. Ved siden av briten H.G. Wells blir Jules Verne gjerne regnet som science fiction-sjangerens far.

1915: D.W. Griffiths kontroversielle stumfilm «The Birth of a Nation» hadde premiere i Los Angeles. Filmen introduserte kamera- og klippeteknikker som revolusjonerte filmhåndverket og har gitt den status som et pionerverk i filmhistorien. Den er også en av tidenes mest beryktede filmer. Manuskriptet var basert på presten Thomas Dixons roman «The Clansman» fra 1905. Historien er lagt til Sørstatene under og etter borgerkrigen, der et heroisk brorskap av riddere (Ku Klux Klan) redder hvite kvinner fra svarte overfallsmenn. Den spektakulært rasistiske filmen var omdiskutert allerede i sin samtid. Den bidro også til at Ku Klux Klan fikk et kolossalt oppsving i årene som fulgte. «The Birth of a Nation» er innlemmet i Kongressbibliotekets samling av filmverker med «spesiell kulturell, historisk eller estetisk betydning».

1950: Det østtyske sikkerhetspolitiet Stasi («Ministerium für Staatssicherheit») ble opprettet. Organisasjonen ble modellert etter det sovjetiske KGB og skulle offisielt fungere som kommunistpartiets «skjold og sverd». I praksis var den et instrument til å terrorisere og overvåke kritikere av kommunistregimet i DDR. Ifølge Wikipedia hadde organisasjonen nærmere 300.000 heltidsansatte i løpet av de 40 årene den var i virksomhet. I 1989 telte staben 91.015 fast ansatte, som ble arbeidsledige året etter da organisasjonen ble oppløst. Foruten det faste personalet, hadde Stasi et stort antall såkalte «uoffisielle medarbeidere», det vil si informanter, som hjalp til med overvåkingen av DDRs 16 millioner innbyggere. Stasis hovedkvarter i Berlin er i dag museum.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse