Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1866: Mannen som feilaktig er blitt utropt til oppfinneren av bindersen, Johan Vaaler, ble født i Aurskog. Vaaler tok patent på en «papirklemme» av tynn ståltråd i 1899. Nordmannens oppfinnelse ble imidlertid aldri satt i produksjon, ettersom et bedre produkt (med én «sving» mer enn Vaalers) allerede hadde vært på markedet i flere år. En amerikansk annonse for «Gem Paper Clips» fra 1893, utstyrt med en tegning av en binders, utgjør et drepende slag mot Vaalers status som bindersens far. Forestillingen om at bindersen er en norsk oppfinnelse er en misforståelse som kan ha oppstått i 1920-årene, ifølge Store norske leksikon. Misforståelsen ble opphøyet til nasjonal myte i årene etter 2. verdenskrig. Under krigen var en binders i jakkeslaget et symbol på samhold og motstand mot den tyske okkupasjonsmakten.

1905: «Berthe Amalie Alver Skram. Dansk borger, dansk undersaat, dansk forfatter.» Slik lød gravskriften som Amalie Skram hadde ferdigskrevet før sin død 15. mars 1905, i vrede over at hennes søknader om diktergasje var blitt avvist av den norske stat. Ironisk nok skulle hun likevel få et langt større navn i den norske litteraturhistorien enn i den danske. Skram var født i Bergen av norske foreldre som Berthe Amalie Alver i 1846. Da hun debuterte som romanforfatter med «Constance Ring» i 1885, hadde hun flyttet til København. Boken ble likevel utgitt i Kristiania, fordi Skram nektet å etterkomme sin danske forleggers krav om å stryke «anstøtelige» passasjer. Amalie Skrams firebindsroman «Hellemyrsfolket» regnes som et av hovedverkene i den norske naturalismen.

1952: Byen Cilaos på øya Réunion i Indiahavet opplevde historiens våteste regnværsdag. Ifølge Guinness rekordbok falt det 1.870 mm regn over byen fra 15. til 16. mars 1952, den største nedbørsmengden noensinne i løpet av 24 timer. Den fuktige øya Réunion har også regnrekordene for 12, 72 og 96 timer. Historiens mest intense regnskur (38 mm i løpet av ett minutt) plasket ned over Guadeloupe i Karibia 26. november 1970. Verdensrekorden for største snøfall i løpet av et døgn tilhører imidlertid Europa, nærmere bestemt Capracotta i den italienske regionen Molise. Den hvite nedbøren som fullstendig begravde byen 5. mars 2015, ble målt til 256 centimeter.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse