Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1933: «Riksministerium for folkeopplysning og propaganda» ble opprettet i Berlin, under ledelse av Joseph Goebbels. Det nye ministeriet hadde til oppgave å kontrollere alle aspekter ved Tysklands kulturelle og intellektuelle liv. Foruten å være øverste sensurmyndighet for radio og trykkpresse, presiderte Goebbels også over film, teater, litteratur, kunst og musikk. Goebbels innså tidlig de nye massemedienes potensial som propagandaredskaper. Blant annet fikk han utviklet et billig «folkeradioapparat» for å kunne drive påvirkning helt inn i de tyske hjemmene. Rustningsminister Albert Speer bemerket senere at det nettopp var propagandaapparatet som skilte Hitler-Tyskland fra alle tidligere diktaturer. «Ved hjelp av tekniske innretninger som radioen og høyttaleren, ble 80 millioner mennesker berøvet den frie tanke. Dermed kunne de underkastes viljen til én mann.»

1945: Den norske motstandsbevegelsen rettet en massiv sabotasjeaksjon mot jernbanenettet på Østlandet. «Operasjon betongblanding» var Milorgs største samordnede aksjon under krigen og involverte mer enn 1000 motstandsfolk. Hensikten med aksjonen var å sinke forflytningen av tyske tropper, som var kalt tilbake til Tyskland for å forsvare Berlin, ved å avskjære jernbaneforbindelsen på begge sider av Oslofjorden. Operasjonen ble koordinert fra London. Samtlige sprengningsaksjoner skulle iverksettes klokken 20.00 eller snarest mulig etter. Ifølge Wikipedia ble det registrert 43 ulike sabotasjehandlinger på Østlandet som kan knyttes til operasjonen. I hovedstaden sprengte Oslogjengen NSBs administrasjonsbygning ved Jernbanetorget.

1997: Filmregissøren Fred Zinnemann døde i London, 89 år gammel. Zinnemann begynte sin Hollywood-karriere i 1942 med å kverne ut to B-filmer i løpet av et år. Totalt skulle han komme til å regissere 25 langfilmer, flere av dem klassikere. Den mest sagnomsuste er kanskje westerndramaet «High Noon» (1952), av mange ansett som en av tidenes beste filmer. Zinnemann vant Oscar-pris for beste regi med «From Here to Eternity» (1953) og gjentok bragden med «A Man for All Seasons» (1966). Hans produksjon som regissør spenner over nærmere 50 år. Av Zinnemanns senere filmer huskes ikke minst «The Day of the Jackal» fra 1973 (norsk tittel «Sjakalen»), om en leiemorder som får i oppdrag å drepe president Charles de Gaulle. Filmen var basert på Frederick Forsyths thriller av samme navn.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse