Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1948: Den første spilleomgangen i fotballtipping gikk av stabelen i Norge. Året før var det offentlige spillselskapet Norsk Tipping blitt opprettet for å motvirke illegal spillvirksomhet og skaffe inntekter til norsk idrett. Kupongen hadde 12 engelske kamper og en rekkepris på 25 øre. Siden en av kampene ble avlyst, stakk ingen av med tolv rette i den første spilleomgangen. Premien for elleve rette var 4407 kroner. Den samlede omsetningen for spilleomgangen skal ha vært på kr 52.892,50. Første driftsår kom omsetningen opp i drøyt 18 millioner kroner. I oktober 1988 ble tippekupongen utvidet fra 12 til 13 kamper etter svensk modell, men nyordningen slo ikke an hos norske tippere. Fra juli 1989 var 12-kamperskupongen tilbake.

1980: Seriemorderen John Wayne Gacy ble dømt til døden i Illinois. Gacy var tiltalt for å ha voldtatt og drept 33 gutter og unge menn i årene fra 1972 til 1978. 26 av ofrene ble funnet nedgravd i en krypkjeller under drapsmannens hus i Chicago-forstaden Norwood Park. Gacy hadde vært en velkjent og aktet figur i nabolaget, der han pleide å opptre som klovn for barna ved sosiale tilstelninger. Han fikk tilnavnet «Killer Clown» da det ble kjent at han hadde begått flere av drapene i fullt klovneutstyr. Ifølge Wikipedia ble Gacy dømt for flere drap (33) enn noen annen før ham i amerikansk historie. Han satt 14 år på dødscelle før han ble henrettet med giftsprøyte i 1994. Psykiatere som undersøkte Gacy, rapporterte at han aldri viste tegn til anger. Hans siste ord skal ha vært: «Kiss my ass.»

2003: En gruppe paleontologer konkluderte med at de mystiske fotsporene i Roccamonfina nord for Napoli er avsatt av arkaiske mennesker. Sporene, som har vært kjent i egnen i århundrer, går under navnet «Djevelens fotavtrykk». De består av tre sett med fossile fotspor som er avsatt i en vulkansk bergart. Ved hjelp av radiometrisk datering kom forskerne fram til at sporene ble laget for 350.000 år siden. De er dermed de nest eldste fotavtrykkene etter hominider (førmennesker) som er funnet utenfor Afrika. De eldste er sporene i Happisburgh i England, oppdaget i 2013 og anslått til å være mer enn 800.000 år gamle. Forskerne mener at «Djevelens fotavtrykk» i Roccamonfina ble avsatt av tre individer som var drøyt 1,50 høye. En teori går ut på at de etterlot seg sporene da de flyktet fra et vulkanutbrudd.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse