Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1864: Komponisten Alice Tegnér ble født i Karlshamn. Tegnér er kanskje aller mest kjent for å ha skrevet melodien til «Bæ bæ, lille lam», som hun publiserte første gang i sangsamlingen «Sjung med oss, Mamma!» i 1892. Teksten er basert på en engelsk barneregle fra 1744 med tittelen «Baa, baa, Black Sheep». Den ble oversatt til svensk av selveste August Strindberg på oppdrag fra Bonniers forlag. Strindbergs tekst var opprinnelig ikke skrevet med tanke på å synges, og Tegnér gjorde visse lempninger i ordlyden for å tilpasse den til sin egen melodi. Strindbergs «svarta lam» ble dessuten til «vita lam» i Tegnérs versjon. Alice Tegnér har også laget melodiene til barnesangklassikere som «Mors lille Ole» og «Lasse Liten».

1881: Andrew Watson ble den første svarte fotballspilleren i verden til å spille på et landslag. Watson var født i Britisk Guyana og kom til De britiske øyer med familien i 1869. Han skrev kontrakt med den skotske fotballklubben Queens Park i 1880. 12. mars 1881 var Watson kaptein på et skotsk landslag som ydmyket England med sifrene 6–1 i London. Få dager senere var han også med på å slå Wales 5–1. Andrew Watson skulle vise seg å bli en ensom svale. Først 94 år senere, i 1975, ble indiskfødte Paul Wilson den andre ikke-hvite spilleren som ble tatt ut til Skottlands fotballandslag. I England var landslaget helhvitt helt fram til 1978, da Viv Anderson fra Nottingham Forest ble den første svarte spilleren til å trekke i landslagsdrakt.

2019: Styret i NSB kunngjorde på en pressekonferanse at selskapets navn skulle endres til Vy. Dermed trosset NSB anbefalingen fra Språkrådet, som hadde rådet selskapet til å beholde sitt gamle navn. Språkrådet henviste blant annet til at navnet NSB var en del av norsk kulturarv. Sommeren 2019 viste en undersøkelse bestilt av Språkrådet at et knusende flertall i den norske befolkningen var negative til navneskiftet. Det nye merkenavnet var ruget ut av arkitektkontoret Snøhetta, og ifølge E24 kostet navneendringen totalt 280 millioner kroner. Et hodebry for NSB-ledelsen var at navnet Vy allerede var opptatt av flere aktører. En av dem var eiendomsinvestoren Anders Buchardt, som hadde brukt det til et hotellprosjekt i Hemsedal. Etter forhandlinger med NSB valgte Buchardt å gi fra seg Vy-navnet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse