Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1822: Rundt 300 menneskeliv gikk tapt på havet utenfor Vestlandet da landsdelen ble rammet av en orkan. I tillegg omkom flere personer på land da bygninger raste ned over dem. Dagen hadde begynt med blankt hav og høy lufttemperatur, og på grunn av det gode sildefisket det året hadde ekstra mange båter stukket til sjøs. Litt utpå dagen svartnet himmelen. Tette sluddbyger satte inn, og vinden økte raskt til orkans styrke. Mestertyven Gjest Baardsen satt i lensmannsarresten på Byrknesøy i Gulen da uværet brøt løs. Han omtaler dagen som «skrækkens dag» i sine memoarer. Baardsen og en medfange ble låst ut av arresten mens uværet herjet, og de to skal ifølge Baardsens utsagn ha reddet livene til noen barn som var ute på holmene for å skjære lyng. 11. mars 1822 er gått inn i norsk historie som «Den galne måndagen», eller «galnemåndagen».

2004: Et nøye koordinert terrorangrep rammet Madrid under morgenrushet. Ti bomber gikk av på fire pendlertog med få minutters mellomrom. Det ble senere fastslått at bombene var utløst ved hjelp av mobiltelefoner. 191 mennesker mistet livet og omkring 2000 ble skadd i eksplosjonene. Representanter for den spanske regjeringen var raskt ute med å utpeke den baskiske separatistorganisasjonen ETA som ansvarlige for aksjonen, men mistanken gikk snart i retning av islamistiske terrorceller. 3. april 2004 sprengte fire personer seg til døde i en leilighet i Madrid-forstaden Leganés, etter å ha blitt omringet av politiets spesialtropper. I 2007 ble 21 personer dømt for medvirkning til terroraksjonen.

2009: En 17-åring skjøt og drepte 15 mennesker i byen Winnenden i Baden-Württemberg. Gjerningsmannen gikk først til angrep på en skole han tidligere hadde vært elev ved. Her drepte han ni elever og tre kvinnelige lærere, før han flyktet fra stedet og drepte ytterligere tre tilfeldige ofre. Til slutt rettet han våpenet mot seg selv. Gjerningsmannen hadde stjålet drapsvåpenet fra farens våpensamling, og faren ble senere dømt for 15 tilfeller av uaktsomt drap fordi han ikke hadde oppbevart pistolen forskriftsmessig. Massakren var foranledningen til at det tyske parlamentet i juni samme år vedtok innstramninger i våpenlovgivningen. Målt etter antall dødsofre er skolemassakren i Winnenden den nest verste i tysk historie. Den overgås bare av hendelsen i Erfurt i april 2002, da en 19-åring drepte 16 mennesker før han tok sitt eget liv.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse