Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1876: «Mr. Watson! Come here, I want to see you.» Ordene tilhører Alexander Graham Bell, og var de første i historien som ble overført via telefon. Testen av den nye oppfinnelsen foregikk i Bells hjem i Boston, der oppfinneren ringte til sin assistent Thomas A. Watson i et tilstøtende rom. «Til min store glede kom han inn og erklærte at han hadde hørt og forstått hva jeg hadde sagt», skrev Bell i notatboken samme dag. Thomas A. Watson hadde forsøkt seg både som bokholder og snekker før han ble ansatt som Bells assistent. I San Francisco i 1915 ble han ifølge Wikipedia den første til å motta en telefonsamtale på tvers av det amerikanske kontinentet, da Bell ringte ham opp fra New York.

1905: Fotballklubben Chelsea FC ble stiftet på en pub i London. Forretningsmannen Gus Mears hadde kjøpt stadionanlegget Stamford Bridge i bydelen Fulham og satt seg fore å bygge opp en toppklubb. Siden navnet Fulham FC allerede var opptatt, fikk den nye klubben navn etter nabobydelen. Det skulle gå et halvt århundre før Chelsea vant sitt første trofé. I 1955 feiret klubben sitt 50-årsjubileum med å vinne den engelske ligaen før første gang, og i 1970 gikk Chelsea omsider til topps i FA-cupen. 118 år etter stiftelsen har Chelseas herrelag vunnet ligaen seks ganger, FA-cupen åtte ganger og Champions League to ganger. Kvinnelaget har vunnet den engelske toppserien (Women’s Super League) fem ganger og er nå regjerende ligamestere.

1906: Den verste gruveulykken i europeisk historie inntraff i Courrières i Nord-Frankrike. Litt etter klokken 6.30 om morgenen hørte egnes folk et kolossalt drønn fra dypet. I samme øyeblikk ble en heis skutt ut av den ene gruveåpningen. Årsaken til den kraftige eksplosjonen er aldri helt klarlagt, men det har vært antatt at det dreide seg om en såkalt støveksplosjon, som oppstår ved at brennbart støv blandes med luft. 1099 gruvearbeidere omkom, mange av dem barn. Byene Méricourt, Sallaumines, Billy-Montigny og Noyelles-sous-Lens mistet alle fra 100 til 400 innbyggere i ulykken. Gruvedrift er fremdeles en virksomhet som er forbundet med stor risiko. Den mest dødbringende gruveulykken så langt i det 21. århundre inntraff i Soma i Tyrkia i mai 2014. 301 gruvearbeidere mistet livet i ulykken, som var den verste i Tyrkias historie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse