Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1945: De hvite bussene begynte evakueringen av skandinaviske fanger fra tyske konsentrasjonsleirer. Operasjonen kom i stand etter at den svenske diplomaten grev Folke Bernadotte hadde forhandlet direkte med SS-sjef Heinrich Himmler. De mange hundre kjøretøyene som var involvert i operasjonen var malt hvite og merket med Røde Kors-symboler som beskyttelse mot flyangrep. Ifølge Store norske leksikon satte bussene først kursen mot Sachsenhausen og Dachau og hentet ut de norske og danske fangekontingentene der. «Jag tror att alla vi som har haft förmånen att få hjälpa dessa stackars människor i Tyskland fått erfara en så överväldigande tacksamhet att det räcker för vårt återstående liv,» skrev en av dem som deltok i transportene. De hvite bussene evakuerte til sammen ca. 20.000 fanger.

1959: Barbie-dukken ble første gang vist fram for verden under en leketøysmesse i New York. 9. mars regnes derfor som Barbies offisielle fødselsdag. Dukken var designet av den amerikanske forretningskvinnen Ruth Handler, som hadde lagt merke til at datteren hennes likte å gi papirdukkene sine «voksne» roller når hun lekte. Handler antok at en dukke med voksen kvinnekropp ville ha vel så stor appell til barn som de tradisjonelle barnedukkene. Under en reise i Europa fikk hun se «Bild Lilli», en tysk dukke som skal ha vært løselig basert på Marlene Dietrichs filmskikkelser fra 1930-årene. Inspirert av denne tegnet Handler en dukke som hun ga navn etter datteren Barbara. Barbie har høstet kritikk for både etnisk ensidighet og spredning av usunne kroppsidealer. I senere år har produsenten kommet kritikerne i møte ved å lansere dukker med flere ulike kroppsfasonger og et stort antall fargenyanser.

1997: Rapperen The Notorious Big (døpt Christopher Wallace) ble drept i en drive-by shooting i Los Angeles. Big hadde stoppet for rødt lys i et gatekryss, da han ble beskutt fra en annen bil. Politiet mistenkte at hendelsen hadde sammenheng med drapet på rapperen Tupac Shakur året før, som hadde foregått på samme måte. Drive-by shootings er en betegnelse på drap begått med skytevåpen fra kjøretøyer i bevegelse. Fremgangsmåten er blitt sporet til den russiske borgerkrigen (1918–1922), da den ukrainske anarkisten Nestor Makho begikk attentater fra hestetrukne vogner. I USA har metoden særlig vært knyttet til gjengkriminalitet i storbyene. Drapet på The Notorious Big er aldri blitt oppklart. 16 dager etter artistens død utkom hans siste plate, «Life After Death». Plata gikk til topps på den amerikanske albumlista.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse