Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1725: Det nederlandske handelsskipet «Akerendam» forliste utenfor øya Runde på Sunnmøre. Skipet var på vei til de nederlandske koloniene i Sørøst-Asia, men hadde kommet drastisk ut av kurs under en vinterstorm og gikk ned med 200 mann. Til bunns med skipet gikk også kister med gull- og sølvmynter som skulle settes i omløp i koloniene. 6. juli 1972 fant tre sportsdykkere 57.000 mynter ved vraket av «Akerendam», hvorav nærmere 7000 var av gull. Det utrolige funnet ved Runde, som ifølge Wikipedia skal være et av de største skattefunnene gjort i Europa, er i dag kjent som Rundeskatten. Noen av myntene kan beundres ved Bergens Sjøfartsmuseum og Kulturhistorisk museum i Oslo.

1844: Kong Karl Johan døde på Stockholms slott, og hans sønn Oscar ble konge av Norge og Sverige. Den nye unionskongen ble hilst velkommen i liberale kretser i Norge, som håpet på større likestilling i unionen. Oscar Is «morgengave» til det norske folk var da også anerkjennelsen av det norske flagget, med unionsmerket i hjørnet. Flagget ble noe foraktelig døpt «sildesalaten» på folkemunne, men innebar i realiteten et langt skritt fra kongens side mot å imøtekomme nordmennenes krav om egne statssymboler. Kong Oscar gikk også sterkt inn for sosiale reformer. Han fikk vedtatt en ny fattiglov, innførte lik arverett for menn og kvinner og skrev selv boken «Om Straf og Straffeanstalter», der han tok til orde for en humanisering av fengselsvesenet. I 1847 innstiftet han St. Olavs Orden.

1983: USAs president Ronald Reagan omtalte Sovjetunionen som «et ondt imperium» under en tale i Florida. Presidenten holdt talen på en konferanse for evangeliske kirkesamfunn, og hans taleskriver Anthony Dolans fremstilling av Den kalde krigen som en kamp mellom godt og ondt var skreddersydd for et troende publikum. I talen advarte Reagan mot å tro at USA var medansvarlig for våpenkappløpet med Sovjetunionen, og dermed «lukke øynene for de historiske fakta og de aggressive impulsene til et ondt imperium». Uforsonligheten i Reagans retorikk, og hans usjenerte stempling av motparten som «ond», vakte internasjonal oppsikt. Talen har gått inn i amerikansk historie som «Evil Empire Speech».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse