Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 mars 2023 02:00
Del på Facebook

321: Keiser Konstantin I erklærte at søndag skulle være offisiell hviledag over hele det romerske imperiet. Under Konstantins keiserdømme ble kristendommen den dominerende religionen i Romerriket, noe som blant annet kom til uttrykk i mynter med kristne symboler og forbud mot korsfestelse. Keiseren hadde selv vært vitne til kristenforfølgelsene under sine forgjengere Diokletian og Galerius. Det er blitt hevdet at han lot seg imponere av de kristnes kampvilje, og av den grunn ivret etter å rekruttere dem som støttespillere for imperiet. Historikerne har imidlertid vært mer i tvil om hvorvidt keiseren selv var troende.

1956: 20 menneskeliv gikk tapt i tre ulike snøskred i Lofoten og Vesterålen. En nedbørsrik vinter hadde ført til at snøen lå mer enn halvannen meter dyp i området. Det største skredet gikk i Sigerfjord i Sortland, der fire hus ble feid på sjøen og 13 mennesker mistet livet. Ni av ofrene var kvinner, fire var barn. De fleste av mennene i bygda var fraværende på grunn av Lofotfisket. Samme natt gikk et skred i Langvassdalen i Kvæfjord, bare noen kilometer unna Sigerfjord, der to bolighus ble knust og fem personer omkom. Et tredje ras drepte to maskinister ved en kraftstasjon i Svolvær. Ifølge NRKs filmavis var totalt 11 av ofrene for katastrofenatten barn. Raset i Sigerfjord var den mest dødbringende snøskredulykken i nyere norsk historie inntil Vassdalen-ulykken 5. mars 1986, der 16 soldater mistet livet. I løpet av den snørike vinteren 1956–57 omkom totalt 31 mennesker i snøras i Norge.

1976: Forfatteren Tove Ditlevsen døde i København. Ditlevsen var født i arbeiderbydelen Vesterbro i 1917 og debuterte med diktsamlingen «Pigesind» i 1939. To år senere slo hun igjennom med romanen «Man gjorde et barn fortræd». Med erindringsbøker, noveller, dikt og romaner som «Barndommens gade» (1943), «Ansigterne» (1968) og «Vilhelms værelse» (1975), ryddet Ditlevsen seg en plass blant de største navnene i dansk litteratur i det 20. århundre. Privat levde hun et stormfullt liv med rusmisbruk, fire oppløste ekteskap og flere innleggelser på psykiatriske institusjoner. Hun tok sitt eget liv bare måneder etter utgivelsen av hennes siste roman, 58 år gammel. De siste årene har interessen for Ditlevsens forfatterskap fått et oppsving. Hundreårsjubileet for hennes fødsel i 2017 ble feiret med flere nyutgivelser.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse