Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
06 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1899: Det tyske industrikonsernet Bayer registrerte Aspirin som varemerke. Legemiddelet inneholdt acetylsalisylsyre, et ekstrakt fra barken på piletreet som hadde vært kjent i medisinen siden antikken. De smertestillende, febernedsettende og betennelsesdempende tablettene fikk enorm utbredelse i tiårene etter lanseringen. Den migreneplagede operasangeren Enrico Caruso, forfatterne Franz Kafka og Thomas Mann og DDR-lederen Erich Honecker skal ha vært blant dem som lovpriste Aspirinens virkninger. Da Neil Armstrong dro til månen i 1969, hadde han Aspirin i bagasjen for å holde muskelsmertene sine i sjakk. Likevel advares det mot overdreven bruk, ettersom acetylsalisylsyre bl.a. kan forårsake magesår. I engelsktalende land har «aspirin» glidd inn i språket som et ord for hodepinetabletter i alminnelighet.

1921: Den svenske løytnanten og piloten Gustav von Segebaden mistet livet under en flyoppvisning på Bygdøy utenfor Kristiania. Svensken skal ha vært over Hengsengen da den ene vingen på flyet hans løsnet. Foran øynene på 25.000 tilskuere styrtet von Segebaden fra 300 meters høyde. «Den rædsel, som greb publikum, var ubeskrivelig», het det i Aftenposten dagen etter. «Fem og tyve tusen mennesker ser den dristige flyver med knækkede vinger falde mod jorden, men ingen af alle de tusener kan saa meget som røre en finger for at hjælpe ham og rive ham ud af dødens gab.» Ifølge samme avis kan von Segebaden ha reddet mange menneskeliv ved å skru av motoren i fallet, og dermed avverge en eksplosjon. Oslobandet Bjølsen Valsemølle forteller om hendelsen i sangen «Løytnant von Segebadens fly».

1945: Allierte styrker inntok Köln i det vestlige Tyskland. Soldatene marsjerte inn i en by der sentrumsbebyggelsen var nesten utslettet og 95 % av innbyggerne var enten evakuert eller omkommet. Köln ble utsatt for hele 262 allierte luftangrep under av 2. verdenskrig. Verst gikk det natten til 31. mai 1942, da mer enn 1000 bombefly angrep byen i et tokt som bar kodenavnet «Operation Millennium». Ved krigens slutt hadde om lag 20.000 sivilister mistet livet i bombingene. Mer enn 90 % av bykjernen var rasert. At den berømte Kölnerdomen ennå sto, skal ha hatt sammenheng med at den var et nyttig landemerke for bombeflyene å navigere etter, og derfor ble forsøkt spart. Ifølge tysk Wikipedia ble katedralen likevel truffet av 70 bomber i løpet av krigen. Rehabiliteringen av Kölnerdomen var ferdig i 1956.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse