Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
21 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1913: Byen Dayton i Ohio ble åsted for den største naturkatastrofen i delstatens historie. Noen dager med intenst regn hadde fått The Great Miami River til å svulme. Da demningene brast, veltet en rekordartet flom utover Dayton og områdene rundt. I deler av byens sentrum skal vanndybden ha vært opptil seks meter. Minst 360 mennesker mistet livet i flommen, som dessuten drepte 1400 hester og ødela 20.000 private hjem. Vannmassene gjorde også stor skade på verkstedet til flypionerene Orville og Wilbur Wright, der uerstattelig fotodokumentasjon av brødrenes første luftferder gikk tapt. Noen har regnet seg fram til at det i løpet av en uke rant like mye vann gjennom The Great Miami River som det gjør i Niagarafallene på en hel måned.

1945: Britiske fly bombet Gestapos hovedkvarter i Shellhuset i København. Bombingen skjedde på oppfordring fra den danske motstandsbevegelsen, som ønsket å få utslettet Gestapos arkiver i bygningen. Den risikable aksjonen besto i at 18 bombefly angrep bygningen fra lav høyde. Flere av bombene bommet på målet, og i likhet med RAFs bombing av Gestapos hovedkvarter i Oslo snaut tre måneder tidligere, der 78 norske sivilister ble drept i et lignende luftangrep, førte bombingen i København til store sivile tap. 86 skolebarn, åtte nonner og to kvinnelige lærerinner omkom da minst tre bomber traff Den Franske Skole i Frederiksberg Allé. Totalt 125 danske sivilister mistet livet i aksjonen. Antallet skadde er ikke kjent.

1980: President Jimmy Carter erklærte at USA ville boikotte de olympiske sommerlekene i Moskva i protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan året før. Dermed var det klart at de mange amerikanske gullfavorittene måtte holde seg hjemme mens lekene pågikk. Ikke minst i basketball hadde det vært forventet at amerikanerne ville være overlegne både på kvinne- og herresiden. Gullmedaljene i basketkonkurransen gikk i stedet til Jugoslavia (menn) og Sovjetunionen (kvinner). Norge var en av 65 nasjoner som sluttet opp om den internasjonale boikotten. 80 nasjoner, blant dem Sverige og Danmark, deltok i lekene. Sovjetunionen ble beste nasjon med til sammen 195 medaljer, foran DDR med 126. Fire år senere kvitterte Sovjetunionen og 13 allierte land med å boikotte sommerlekene i Los Angeles.

(©NTB)

annonse

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte