Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
20 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1786: Kong Gustav III grunnla Svenska Akademien. Institusjonen var utformet etter forbilde av Det franske akademi og skulle ha til oppgave å fremme svensk språk og litteratur. Ifølge svensk Wikipedia skal kong Gustav først ha sett for seg et akademi med tjue medlemmer, men landet i stedet på atten fordi han mente «De Aderton» klang mer høytidelig enn «De Tjugo». Akademien ble rystet av sin første skandale i 1794, da et medlem måtte ekskluderes etter å ha blitt dømt for landsforræderi. På slutten av 1800-tallet var Svenska Akademiens autoritet for nedadgående. Den fikk et nytt oppsving i 1900, da institusjonen påtok seg oppdraget med å dele ut nobelprisen i litteratur. Foruten nobelprisen deler Svenska Akademien ut en rekke andre priser, blant dem Stora Priset, Doblougprisen og Bellmannprisen.

1854: USAs republikanske parti ble stiftet i en skolestue i småbyen Ripon i Wisconsin. Stiftelsen var en protest mot en ny lov som var vedtatt under president Franklin Pierce, og som åpnet for at sonen der slaveri var tillatt kunne utvides til å omfatte Kansas og Nebraska. Det nye partiet vant raskt tilhengere blant slaverimotstandere i nordstatene, og bare sju år etter stiftelsen fikk partiet sin første president i Abraham Lincoln. Det republikanske partiet har hatt totalt 19 presidenter siden grunnleggelsen i 1854. Det hvite skolehuset i Ripon, der stiftelsen av partiet fant sted, er i dag museum.

1995: 13 mennesker mistet livet og 50 ble alvorlig skadd i et terrorangrep mot Tokyos metrosystem. I tillegg ble flere tusen Tokyo-borgere påført forbigående synsforstyrrelser. Angrepet besto av koordinerte aksjoner mot fem ulike tog. Terroristene slo til midt i morgenrushet ved å knuse ampuller med den livsfarlige nervegassen sarin om bord i togene. Medlemmer av den religiøse sekten Aum Shinrikyō sto bak terroraksjonen. Motivet skal ha vært fremskynde slutten på den offisielle tidsregningen, for deretter å erstatte den med sektens egen. Romanforfatteren Haruki Murakami skrev senere dokumentarboka «Underground» om gassangrepet på Tokyos tunnelbaner.

(©NTB)

annonse

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte