Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1900: Den britiske arkeologen sir Arthur Evans begynte utgravingen av oldtidsbyen Knossos. Knossos har trolig vært sentrum for en bronsealdersivilisasjon som blomstret på Kreta mellom 2600 og 1500 år f.v.t., og som Evans ga navnet «minoisk» etter den mytiske kong Minos. Byens sinnrikt konstruerte palass er ett av flere steder som er blitt foreslått som modell for labyrinten i legenden om Minotauros, et monstrøst vesen med mannskropp og oksehode som ifølge gresk mytologi holdt til i hjertet av en labyrint. Knossos er blitt betegnet som Europas første storby og kan ha hatt så mange som 100.000 innbyggere. Arthur Evans har i ettertid fått kritikk for at han tillot seg å rekonstruere deler av palasset, en praksis som ville ha vært utenkelig for vår tids arkeologer. Knossos er i dag en betydelig turistattraksjon.

1945: Adolf Hitler ga ordre om at all infrastruktur i Tyskland skulle ødelegges. Ordren omfattet alle installasjoner knyttet til det militære, industri, kommunikasjon, transport og handel i Det tredje rike. Hensikten var å hindre at verdiene falt i fiendens hender. Den drastiske ordren har gått inn i historien under navnet Neroforordningen. Navnet henspiller på keiser Nero, og den utbredte mistanken om at keiseren selv ga ordren til ildspåsettelsen som startet bybrannen i Roma i år 64. Hitlers befaling innebar at «den brente jords taktikk», som Wehrmacht og SS hadde anvendt i stor målestokk i okkuperte områder, skulle iverksettes på Tysklands eget territorium. Hitler ga rustningsminister Albert Speer ansvaret for at førerordren ble iverksatt. Speer unnlot i det stille å etterkomme befalingen.

1961: Ingrid Bjerkås ble som første kvinne ordinert til prest i Den norske kirke. Seremonien fant sted i Vang kirke, fordi menighetsrådet på Hamar hadde motsatt seg bruken av Hamar Domkirke til formålet. Ordinasjonen utløste sterke reaksjoner fra kristne. Seks av landets daværende ni biskoper erklærte at de fant kvinnelig prestetjeneste uforenlig med bibelens ord, og nektet å forholde seg til ordinasjonen. Ifølge Store norske leksikon rettet de samme biskopene også en oppfordring til prester og lekfolk om å boikotte Ingrid Bjerkås. Da Bjerkås en måned senere ble innsatt i et sogneprestembete på Senja, skal hun for det meste ha blitt godt mottatt blant sognebarna. Et mindretall på 96 av menighetens medlemmer nektet imidlertid å anerkjenne henne som geistlig, og reiste krav om å bli betjent av en mannlig prest.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse