Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1944: 26 mennesker omkom og tusener måtte flykte fra hjemmene sine da vulkanen Vesuv øst for Napoli plutselig våknet til liv. Fire landsbyer og en populær taubane ble helt eller delvis ødelagt av lavamassene. Enda mer alvorlig var det at utbruddet tettet til vulkanens åpning. Dette skaper et enormt trykk inne i vulkanen. Ifølge Wikipedia skal Vesuvs magmakammer for lengst være fullt, noe som tilsier at et kolossalt utbrudd kan være i vente. Vulkanen overvåkes derfor døgnet rundt av geologer. Det antas at vulkanen følger en syklus på omkring 2000 år. Vesuv hadde et stort utbrudd omkring 1800 f. v.t, og i år 79 begravde den fullstendig de romerske byene Pompeii og Herculaneum.

2014: Russland annekterte Krim-halvøya. Den 26.000 kvadratkilometer store halvøya på nordkysten av Svartehavet ble første gang okkupert av russerne i 1771, under Katarina den store. I 1954 ble halvøya formelt overført fra Sovjetunionen til den daværende sovjetrepublikken Ukraina. Halvøya forble en del av ukrainsk territorium etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991. I februar 2014, etter at det ukrainske parlamentet hadde avsatt den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj, ble Krim invadert av russiske spesialstyrker. En svært omdiskutert folkeavstemning 16. mars endte med flertall for gjenforening med Russland. 18. mars erklærte Putin-regimet Krim-halvøya som en del av Russland. Norge var et av mange land som fordømte anneksjonen, med henvisning til at den var i strid med folkeretten.

2021: Verdenspressen brakte nyheten om at en mann som var antatt omkommet under tsunamikatastrofen i Indiahavet var funnet i live etter 17 år. Mannen, en politimann ved navn Abrip Asep, ble meldt savnet etter at historiens mest dødbringende tsunami slo inn over kysten av Indonesia 26. desember 2004. I mars 2021 ble det rapportert at en mann som lignet Asep på en prikk var blant pasientene på et psykiatrisk sykehus i Aceh-provinsen i Indonesia. Selv den savnedes egen familie gikk god for at mannen var identisk med Asep, og det ble spekulert på om de traumatiske opplevelsene under katastrofen kunne ha påført ham et varig hukommelsestap. Tre måneder senere forelå resultatet av en DNA-test som var tatt av pasienten. Til skuffelse for den savnedes familie, viste testen at mannen ikke kunne være deres slektning.

(©NTB)

annonse

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte