Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1842: Marie-Henri Beyle, bedre kjent under forfatternavnet Stendhal, døde i Paris. Stendhal huskes som en forløper for den litterære realismen som fikk fotfeste i Frankrike, og senere i resten av Europa, på 1800-tallet. Hans hovedverk «Rødt og svart» fra 1830 er blitt omtalt som tidenes første psykologiske roman. Stendhal skal ha fått ideen til historien fra en samtidig kriminalsak. Navnet hans er også knyttet til det såkalte Stendhal-syndromet, en tilstand av sykelig eksaltasjon fremkalt av overveldende kunstopplevelser. Forfatteren beskrev fenomenet i en reiseskildring, etter selv å ha blitt rammet av det under et besøk i Uffizi-galleriet i Firenze i 1817. Stendhal ble 59 år gammel. Det antas at kvikksølvmedisinene han tok mot syfilis, som han hadde lidd av i årevis, bidro til hans død. Dikteren er gravlagt på Montmartrekirkegården i Paris.

1904: Joan Crawford ble født i Texas. Crawford hører til blant de store navnene fra Hollywoods gullalder, med en skuespillerkarriere som spente over nesten 50 år. Blant filmene hun huskes for er «Grand Hotel» (1932), «The Women» (1939), «Possessed» (1947), «Sudden Fear» (1952) og ikke minst «Mildred Pierce» (1945), som skaffet henne en Oscar-pris for beste kvinnelige hovedrolle. Crawfords senere karriere ble en dyster reise gjennom alkoholmisbruk og roller i B-filmer. Hennes aller siste filmrolle var i «Trog» (1970), en skrekkfilm der hun spiller en antropolog som støter på et levende førmenneske i en hule. Joan Crawford døde i 1977. Det amerikanske filminstituttet har utropt henne til tidenes 10. største kvinnelige filmlegende – én plass bak Marlene Dietrich, men foran Grace Kelly, Rita Hayworth og Lauren Bacall.

1963: Det danske ekteparet Grethe og Jørgen Ingmann vant Eurovision Song Contest med «Dansevise». Paret ble dermed de første nordiske artistene som nådde til topps i konkurransen. Langt verre gikk det med det norske bidraget, låten «Solhverv» fremført av Anita Thallaug, som innbrakte 0 poeng og Norges første jumboplass i Eurovision Song Contest. En mager trøst var at både Nederland, Finland og Sverige endte på samme poengsum. Finalen foregikk i London, siden tittelforsvarer Frankrike hadde takket nei til å være vertskap etter å ha arrangert to finaler på kort tid. Av samme grunn hadde Storbritannia steppet inn som arrangør for Nederland i 1960. Britene tok også over finalevertskapet for Monaco i 1972, Luxembourg i 1974 og Ukraina i 2023.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse