Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1882: Legen og bakteriologen Robert Koch publiserte avhandlingen der han beskrev «Mycobacterium tuberculosis», bakterien som forårsaker tuberkulose. Tyskeren hadde arbeidet som feltkirurg under Den fransk-prøyssiske krig og senere som distriktslege i Øst-Preussen. Han skal ha begynt sine studier av mikroorganismer utenfor arbeidstiden, i et laboratorium som lå ved siden av pasientrommet hans. Om lag hver sjuende tysker skal ha dødd av tuberkulose da Koch begynte å interessere seg for sykdommen. Det var dessuten en utbredt antakelse av sykdommen var arvelig. Foruten tuberkelbakterien, identifiserte Koch bakteriene som forårsaker kolera og miltbrann. Sammen med franskmannen Louis Pasteur har han fått æren for å ha skapt den moderne bakteriologien. Koch mottok Nobelprisen i medisin i 1905.

1999: 39 mennesker mistet livet da en lastebil tok fyr inne i Mont Blanc-tunnelen mellom Frankrike og Italia. En mengde kjøretøyer ble fanget inne i tunnelen, der ventilasjonssystemet drev giftig røyk i begge kjøreretninger. Røyken kvalte bilister som forsøkte å flykte fra bilene sine til fots og gjorde det praktisk talt umulig for brannmannskaper å ta seg inn til brannstedet. Ifølge Wikipedia pågikk brannen i 53 timer og nådde temperaturer på minst 1000 grader, mye på grunn av den brennbare margarinen i lastebilen. Årsaken til katastrofen er ikke kjent. Den 11,6 kilometer lange Mont Blanc-tunnelen ble åpnet i 1965 og går under fjellet Mont Blanc i Alpene, fra Chamonix på den franske siden til Courmayeur på den italienske. Etter brannkatastrofen i 1999 gikk det tre år før tunnelen kunne gjenåpnes for trafikk.

2002: Hale Berry ble den første afroamerikaneren i historien som vant Oscar-pris for beste kvinnelige hovedrolle. Berry vant prisen for sin rolle i filmen «Monster’s Ball». Samme kveld mottok Denzel Washington Oscar for beste mannlige hovedrolle etter sin innsats i «Training Day». For første gang i Oscar-utdelingens til da 74-årige historie gikk dermed begge de gjeveste skuespillerprisene til afroamerikanere. Whoopi Goldberg var vertinne for showet. I takketalen sa Hale Berry: «Dette øyeblikket er mye større enn meg. Det tilhører Dorothy Dandridge, Lena Horne, Diahann Carroll. Det tilhører alle de kvinnene som står ved min side, Jada Pinkett, Angela Bassett, Vivica Fox, og alle de navnløse, ansiktsløse fargede kvinnene som endelig kan få sin sjanse, fordi en dør er blitt åpnet.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse