Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1949: Den sovjetiske okkupasjonsmakten i Estland, Latvia og Litauen begynte deportasjonen av 90.000 baltiske borgere til Sibir. De deporterte var for det meste velhavende bønder, som i marxistisk sjargong var ansett som fiender av folket. Formålet med aksjonen var blant annet å knekke «Skogsbrødrene» og andre geriljagrupper som ennå drev motstandskamp i de okkuperte områdene. Aksjonen pågikk til 30. mars, da det siste toget forlot Litauen. Ifølge Wikipedia var rundt 70 % av de deporterte kvinner og barn under 16 år. Først etter Stalins død i mars 1953 kunne de første balterne vende hjem fra leirer og kollektivbruk i Sibir. Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg har karakterisert de såkalte marsdeportasjonene i 1949 som en forbrytelse mot menneskeheten.

1969: John Lennon og Yoko Ono innledet sin første «bed-in for fred» i presidentsuiten på Hilton Hotel i Amsterdam. Aksjonen besto i at det nygifte paret tilbrakte en uke sengen i protest mot den pågående Vietnamkrigen. I løpet av uken holdt de daglige pressekonferanser, appeller og improviserte konserter fra sengen. I månedsskiftet mai/juni samme år holdt Lennon og Ono en ny bed-in på rom 1742 på Queen Elizabeth Hotel i Montreal. Her skrev Lennon antikrigssangen «Give Peace a Chance», som paret spilte inn på hotellrommet samme uke med hjelp fra venner. Blant berømthetene som var til stede under seansen var forfatteren Allen Ginsberg, psykologen og aktivisten Timothy Leary og sangeren Petula Clark. «Give Peace a Chance» kom ut på singel i juli samme år.

2001: Schengen-avtalen trådte i kraft i Norge. Avtalen avskaffet grensekontroll av personer mellom medlemslandene og åpnet for et omfattende politisamarbeid. En av modellene for avtalen var den nordiske passunionen fra 1954, som garanterte passfrihet til statsborgere av nordiske land. Denne passunionen eksisterer fortsatt, men er i praksis erstattet av Schengen-samarbeidet. Schengen-avtalen binder medlemslandene til å samarbeide om kontrollen av frisonens ytre grenser. Personer som krysser grensene inn til frisonen, skal fremlegge identifikasjonspapirer og reisedokumenter. Schengen-avtalen fikk sitt navn etter landsbyen i Luxembourg der den første traktatversjonen ble undertegnet i 1985. Selve landsbyen har rundt 500 innbyggere og ligger i vindistriktene i nærheten av trelandsgrensen mellom Luxembourg, Tyskland og Frankrike.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse