Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 april 2023 02:00
Del på Facebook

1934: Den amerikanske oppfinneren Laurens Hammond tok patent på Hammondorgelet. Instrumentet ble omgående satt i produksjon og kom i handelen året etter. Den første tiden var det elektromekaniske orgelet mest i bruk i småkirker, som en rimelig erstatning for kirkeorgler. Etter 2. verdenskrig gjorde Hammondorgelet for alvor sitt inntog i populærmusikken. Jazzmusikeren Jimmy Smiths innspillinger på plateselskapet Blue Note i 1950-årene har fått mye av æren for Hammond-lydens gjennombrudd. Orgelet skulle også sette sitt preg på 1960- og 70-årenes rock. Deep Purple, Procol Harum, The Allman Brothers Band, Bob Dylan og Steve Winwood var blant de mange artistene som bidro til å gjøre Laurens Hammonds oppfinnelse kjent for verden.

1975: 1970-årenes venstreekstreme terrorbølge nådde Sverige da seks medlemmer av Rote Armee Fraktion (RAF) okkuperte den vesttyske ambassaden i Stockholm. Terroristene tok ambassadepersonalet som gisler og krevde at 26 medlemmer av deres egen organisasjon, blant dem Andreas Baader og Ulrike Meinhof, skulle frigis fra tyske fengsler. Da den vesttyske regjeringen nektet å etterkomme kravene, skjøt terroristene to av gislene. Okkupasjonen tok en uventet vending klokken 23.47 om kvelden, da det lød en kraftig eksplosjon inne fra bygningen. Like etter kom både terrorister og gisler stormende ut. Det antas at RAF-medlemmene hadde utløst en medbrakt bombe ved et uhell. To av terroristene døde av skadene de ble påført da bomben gikk av. De øvrige fire ble dømt til livstidsstraffer i Vest-Tyskland.

1990: Hubble-romteleskopet ble skutt opp i verdensrommet. Det er oppkalt etter den amerikanske astronomen Edwin Powell Hubble, som i 1929 påviste at galaksene er på vei fra hverandre, og dermed at universet utvider seg. Siden oppskytingen har teleskopet gått i bane rundt Jorden i en høyde av ca. 600 km og en hastighet på 7500 meter i sekundet. Det er i stand til å registrere langt mer lyssvake objekter en dem man kan observere fra jordoverflaten, og kan dessuten dokumentere objektene med fotografier av større oppløsning. Teleskopet har gjort flere oppdagelser i verdensrommet. I 2005 oppdaget det to måner ved Jupiter, som fikk navnene Hydra og Nix. Et av de meste berømte bildene som er tatt fra teleskopet bærer navnet Pillars of Creation («Skapelsens pilarer»). Bildet viser den såkalte Ørnetåkens tre majestetiske pilarer av gass og støv.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse