Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 april 2023 02:00
Del på Facebook

1719: «Robinson Crusoe» kom ut i London. Romanen om den skipbrudne sjøfareren som tilbringer 28 år på en øde øy var Daniel Defoes første skjønnlitterære verk, og han var nesten 60 år da han skrev den. Defoe var trolig inspirert av den skotske sjømannen Alexander Selkirks liv og skjebne. Selkirk var blitt etterlatt av mannskapet sitt på en ubebodd stillehavsøy i 1704, med bare en muskett, en pose krutt, en bibel og noen få redskaper til å hjelpe seg med. Han bodde mutters alene på øya inntil han ble reddet av en sjøkaptein i 1709. Romanen gjorde Daniel Defoe verdensberømt. Hans modell, Alexander Selkirk, døde av gulfeber under en sjøreise i 1721 og ble begravet på havet. Øya han var strandet på i fem år, ble omdøpt til Robinson Crusoe Island i 1966.

1945: Et ukjent antall mennesker mistet livet da britiske fly bombet oljeraffineriet på Vallø utenfor Tønsberg, bare to uker før den tyske okkupasjonsmakten kapitulerte. Raffineriet var blinket ut som bombemål fordi man antok at tyskerne brukte det til fremstilling av drivstoff til ubåtflåten. Angrepet begynte litt før klokken halv tolv om kvelden, involverte 119 britiske fly og sto på i 20 minutter. Sterk røykutvikling fra raffineriet førte etter hvert til dårlige siktforhold for bombeflyene. Dette fikk skjebnesvangre følger for området rundt anlegget, der mer enn 30 bolighus og en tapetfabrikk ble fullstendig utradert av bomber som traff utenfor målet. Wikipedia oppgir at 53 nordmenn mistet livet under raidet. I tillegg omkom et ukjent antall tyske soldater og russiske krigsfanger.

2018: Den danske ubåtkonstruktøren Peter Madsen ble dømt til livsvarig fengsel. Madsen var tiltalt for å ha mishandlet og drept den svenske journalisten Kim Wall under en reportasjetur 10. august 2017. Oppfinneren hevdet først å ha satt kvinnen i land i god behold, men måtte endre forklaring 21. august, da en hodeløs kvinnetorso drev i land ved Amager. Byretten i København fant det bevist at Madsen hadde planlagt ugjerningene før Wall steg om bord i ubåten hans, og at motivet var seksuelt. Det makabre mordet skapte nyhetsoppslag over hele verden. I oktober 2020 klarte Peter Madsen å rømme fra et fengsel utenfor København, men ble anholdt etter kort tid. Madsen soner nå i høysikkerhetsanstalten Storstrøm Fængsel på øya Falster.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse