Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
26 april 2023 02:00
Del på Facebook

1889: Den østerrikske filosofen Ludwig Wittgenstein ble født i Wien. Hans verker om logiske og språkfilosofiske emner gjorde ham til en av det 20. århundres mest innflytelsesrike tenkere. I Norge huskes Wittgenstein ikke minst for sine år som eremitt i Sogn. I 1914 fikk han oppført en liten hytte på en fjellhylle over Eidsvatnet utenfor Skjolden, ifølge eget utsagn fordi han trengte et sted der han kunne arbeide i fred. Wittgenstein besøkte hytta en rekke ganger helt fram til sin død og skal til sammen ha tilbrakt mer enn to år i den 7 x 8 meter store tømmerkoia. I et brev fra 1936 skriver han om stedet: «Jeg kan ikke forestille meg at jeg kunne ha arbeidet slik som jeg gjør her på noe annet sted. Det er stillheten og kanskje det vidunderlige landskapet; jeg mener dets stille alvor.» Wittgensteins hytte ble demontert i 1957, men gjenreist i 2019.

1986: Historiens største kjernekraftulykke inntraff i byen Tsjernobyl i Ukraina. Den ene av atomkraftverkets fire reaktorer eksploderte etter å ha blitt utsatt for en plutselig overoppheting. Ifølge Wikipedia omkom 31 mennesker momentant i eksplosjonen. Enkelte kilder oppgir at så mange som 15.000 mennesker har dødd av stråleskader som følge av ulykken. Det radioaktive utslippet fra reaktoren er beregnet til å ha vært 400 ganger større enn fra de to atombombene som ble sluppet over Japan i 1945. Årsaken til ulykken skal ha vært at normale sikkerhetsrutiner ikke ble fulgt. Katastrofen ble levende skildret i HBOs miniserie «Chernobyl» (2019). Serien var delvis inspirert av boken «En bønn for Tsjernobyl» av den belarusiske forfatteren og nobelprisvinneren Svetlana Aleksijevitsj.

2008: Josef Fritzl (73) ble arrestert i Amstetten, og østerriksk politi begynte opprullingen av den mest omtalte overgrepssaken i landets nyere historie. Josef Fritzl hadde holdt sin da 42-årige datter innesperret i kjelleren i familiens hus i 24 år. I løpet av disse årene begikk han talløse voldtekter av datteren, som fødte sju barn i den lydtette og vindusløse seksjonen av husets kjeller. Tre av barna ble holdt fanget sammen med sin mor og hadde aldri sett dagslys da forholdet ble avslørt. Tre barn ble oppdratt av Fritzl og hans uvitende kone i husets første etasje, mens ytterligere ett barn døde kort etter fødselen. Fritzl-saken sprakk bare to år etter at østerrikske Natascha Kampusch klarte å flykte fra sitt åtteårige fangenskap i en lignende kjeller, mindre enn 18 mil fra Fritzl-huset. Josef Fritzl (nå 88) soner fremdeles sin livstidsdom i fengsel. Datteren og barna har fått nye navn og bor på ukjent adresse et sted i Østerrike.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse