Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
27 april 2023 02:00
Del på Facebook

1810: Ludwig van Beethoven skrev «Til Elise». Det lille klaverstykket i a-moll er en av hans mest kjente komposisjoner. Notene ble først publisert i 1867, 40 år etter Beethovens død. Det verserer flere teorier om hvilken «Elise» Beethoven hadde i tankene da han skrev stykket. Én peker på operasangerinnen Elisabeth Röckel, som var en nær venninne av Beethoven og iblant kalte seg Elise. En annen hypotese går ut på at stykket var dedikert til Therese Malfatti, en kjøpmannsdatter og musiker som Beethoven hadde fridd til samme år. Tilhengerne av denne teorien hevder at håndskriften i det nå forsvunne originalmanuskriptet ble tydet galt av utgiveren, og at Beethoven egentlig ga stykket tittelen «Til Therese».

1945: Den tyske avisen Völkischer Beobachter (VB) kom ut for siste gang. VB hadde vært det tyske nazipartiets organ siden 1920 og den tyske statsmaktens offisielle avis siden partiets maktovertakelse i 1933. Under Hitler-regimet var den uttalt antisemittiske avisen obligatorisk lesning i bl.a. statsforvaltningen, forsvaret, skoleverket og Hitlerjugend. VB lanserte egne utgaver for Berlin og Sør-Tyskland i 1930, og en spesialutgave for Østerrike kom i handelen etter innlemmelsen av landet i Det tredje rike i 1938. I rekordåret 1944 var VBs totale opplag på 1,7 millioner eksemplarer. Avisens propagandistiske retorikk var intakt til siste åndedrag. «Nye styrker på vei – Berlin kjemper under Førerens kommando», het det optimistisk på forsiden av den siste utgaven. Etter 27. april 1945 ble avisen ikke lenger distribuert.

1993: Hele Zambias herrelandslag i fotball mistet livet i en flystyrt utenfor Gabons hovedstad Libreville. Laget var på vei til en VM-kvalifiseringskamp mot Senegal i Dakar, da flyet fikk motorproblemer straks etter mellomlandingen i Libreville og styrtet i sjøen. I tillegg til lagets spillere, ledere og støtteapparat, omkom også hele flyets besetning. De omkomne spillerne ble gravlagt i en egen æreslund utenfor Independence Stadium i Lusaka. Zambias lagkaptein og senere landslagstrener Kalusha Bwalya var ikke om bord i flyet. Bwalya spilte på det tidspunktet for PSV Eindhoven i Nederland og hadde ordnet med sin egen reise til Senegal. I 2012 vant Zambia Afrikamesterskapet for første gang i historien. Finalen ble spilt i Libreville, bare noen hundre meter fra stedet der flyet styrtet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse