Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 april 2023 02:00
Del på Facebook

1772: Den kongelige livlegen Johann Friedrich Struensee ble halshogd i København. Struensee hadde vunnet stadig større tillit hos kong Christian 7., som i sin gryende sinnssykdom var blitt komplett uinteressert i å regjere. Livlegens posisjon ble ytterligere styrket av hans nære forhold til dronning Caroline Mathilde. I 1771 nedkom dronningen med en datter som Struensee trolig var far til. Fra 1770 var Struensee den reelle makthaveren i Danmark. Han gjennomførte en rekke reformer, bl.a. innførte han uinnskrenket trykkefrihet. Han sto også for oppdragelsen av landets unge kronprins. Men Struensee hadde skaffet seg mange fiender på vei mot makten, og i januar 1772 sørget en gruppe kuppmakere for å få ham arrestert. Struensee ble dømt til døden og henrettet for krenkelse av dronningen og overtredelse av kongeloven.

1923: Wembley Stadium i London åpnet portene for første gang. Allerede på åpningsdagen var banen vertskap for en cupfinale som skulle bli legendarisk. Det er anslått at mellom 250.000 og 300.000 mennesker hadde presset seg innenfor stadionmurene denne dagen. Tilskuermassen utgjorde minst det dobbelte av gigantarenaens kapasitet og skal være den største som noensinne har vært samlet på et idrettsarrangement. Trengselen førte til at horder av tilskuere ble skjøvet ned på banen fra de smekkfulle tribunene. En stund så det ut til at kampen måtte avlyses. Da entret ni ridende politimenn gressmatta på geledd, anført av konstabel George Scorey og hans gråhvite hest Billy. Langsomt og metodisk presset rytterne massene ut til sidelinjene, så gresset ble ryddet og dommeren kunne blåse i gang oppgjøret mellom Bolton og West Ham. FA-cupfinalen i 1923 har gått inn i historiebøkene som «The White Horse Final».

1940: Fotografen og journalisten Per Bratland tok det ikoniske bildet av kong Haakon og kronprins Olav foran bjørketreet. Bratland tok bildet under et tysk bombeangrep på Molde, mens kongen og kronprinsen var på flukt fra de tyske invasjonsstyrkene. Bildet, som sto på trykk første gang 20. mai 1940 i det svenske ukebladet «Veckojournalen», skulle bli et symbol på norsk motstandskamp og inspirere Nordahl Grieg til å skrive diktet «Kongen». I 1955 avduket kong Haakon en minnetavle ved treet. «Kongebjørka» ved Glomstua i Molde ble vandalisert i 1981, men erstattet året etter, da kong Olav plantet en ny bjørk på stedet. Denne bukket under for nyttårsorkanen i 1992. Samme år plantet kong Harald den nåværende bjørka.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse