Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 april 2023 02:00
Del på Facebook

1957: Forfatteren Agnar Mykle og Gyldendal-forlegger Harald Grieg ble tiltalt for utgivelse av utuktige skrifter. Bakgrunnen var de erotiske skildringene i Mykles roman «Sangen om den røde rubin» (1956). Ifølge tiltalen inneholdt boken «ytterliggående skildringer av kjønnslige opplevelser som beføling og slikking av kjønnsorganene og samleier i varierende stillinger» og dessuten «situasjoner med fremhevelse av detaljer og individuelle særegenheter ved de kvinnelige partneres kjønnsorganer og disses reaksjoner». Under rettssaken samme høst ble Mykle og Grieg frikjent, med henvisning til at de hadde «svevet i unnskyldelig rettsvillfarelse». Retten fant likevel at boka var utuktig og måtte forbys. Høyesterett opphevet forbudet året etter. Et mye diskutert aspekt ved romanen var Mykles bruk av levende og gjenkjennelige modeller. Mykle-saken utløste en av etterkrigstidens heftigste kulturdebatter i Norge.

2008: Filmskuespilleren, modellen og sandnesværingen Julie Ege døde i Oslo, 64 år gammel. Ege er særlig berømt for sin rolle som Bond-pike i filmen «On Her Majesty’s Secret Service» fra 1969. Mindre kjent er trolig et par av rollene hun spilte i skrekkfilmer i 1970-årene. «The Legend of the 7 Golden Vampires» forteller historien om en landsby som terroriseres av vampyrer. Blodsugerne kontrolleres av selveste Dracula, utkledd som taoistisk munk. I «The Mutations» fra samme år møter Ege en gal vitenskapsmann (spilt av Donald Pleasence) som bortfører collegestudenter for å krysse dem med planter. Han overlater de groteske resultatene av eksperimentene sine til direktøren for et freakshow. Glemmes må heller ikke «Craze» (også 1974), der Ege råker ut for en sinnssyk antikvitetshandler som ofrer mennesker til afrikanske guder.

2016: Alle de 13 som var om bord mistet livet da et helikopter styrtet ved Turøyna i Hordaland. Helikopteret var på vei inn fra Gullfaksfeltet i Nordsjøen og var bare fem minutter unna Flesland da rotoren plutselig løsnet. Ifølge Wikipedia falt helikopteret 640 meter før det traff en holme. Ulykken ved Turøyna var en av de mest dødbringende som har rammet norsk helikoptertrafikk siden de første helikoptrene ble tatt i bruk i begynnelsen av 1950-årene. 26. juni 1978 omkom 18 personer da et helikopter styrtet i havet på vei til Statfjordfeltet. 12 mennesker mistet livet da et helikopter som var underveis til Nornefeltet forulykket 8. september 1997. Den første dødsulykken med helikopter i Norge inntraff i januar 1956, da et av Forsvarets Bell-helikoptre kolliderte med en løypestreng.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse