Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 april 2023 02:00
Del på Facebook

1803: Frankrike solgte Louisiana-territoriet til USA for 15 millioner dollar. De enorme franske besittelsene på det nordamerikanske kontinentet, som ikke må forveksles med delstaten Louisiana, hadde vekselvis vært under spansk og fransk kontroll gjennom flere hundre år. I 1800 hadde Napoleon sørget for at territoriet igjen kom på franske hender. Napoleon innså imidlertid at det 2,14 millioner km² store landområdet kunne bli vanskelig å forsvare militært. Da han ikke for noen pris ville risikere at det skulle bli erobret av Storbritannia, som Frankrike lå i krig med, foretrakk han å legge det ut for salg. President Thomas Jefferson og USA måtte punge ut med ca. 7 dollar per km² av landområdet. Med det såkalte Louisiana-kjøpet ble USAs daværende areal fordoblet over natten. 15 av landets nåværende delstater var helt eller delvis dekket av det franske territoriet, som utgjorde nesten en firedel av dagens USA.

1939: Mer enn 200.000 nysgjerrige møtte fram for å bivåne åpningen av verdensutstillingen i New York. Under slagordet «Building the World of Tomorrow» skulle utstillingen vise vei ut av de harde 30-årene og inn i en forhåpentlig lykkeligere fremtid. Blant de mest populære attraksjonene var «Futurama», en modell av en høyteknologisk fremtidsby med 14-felts motorveier, overvåkingstårn og futuristisk utformede forsteder. Stor oppsikt vakte også tidskapselen som ble senket 50 fot ned i bakken for å ligge urørt i 5000 år. Når fremtidens mennesker åpner kapselen i år 6939, vil de blant annet finne en Mikke Mus-kopp, en boksåpner, en neglefil, en damehatt, en vekkeklokke, diverse utgaver av Life Magazine, bøker av Albert Einstein og Thomas Mann, en tannbørste, en fyllepenn og en pakke Camel sigaretter.

1942: Tyskerne brente Telavåg ned til grunnen og arresterte alle fiskeværets menn mellom 16 og 60 år. I tillegg ble buskapen slaktet og fiskefartøyene senket. Den brutale aksjonen var en hevn for at to Gestapo-agenter var blitt drept i en skuddveksling med norske motstandsfolk i Telavåg fire døgn tidligere. Reichskommissar Josef Terboven, som hadde gitt ordre til aksjonen, var personlig til stede for å overvære tilintetgjørelsen av bygda. Samme dag ble rundt 260 kvinner, barn og eldre evakuert fra Telavåg. Mange av dem satt internert i Norge de neste to årene. 72 av de arresterte mennene ble sendt til Grini fangeleir og siden videre Sachsenhaussen, der 31 av dem døde i fangenskap. Telavåg-tragedien gikk inn i historien som et av de mest rystende eksemplene på den tyske okkupasjonsmaktens terrorvelde i Norge.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse